A Mazak új dörzshegesztőgépe számos kihívás leküzdésére képes

A vadonatúj FSW-460V gépbe sok újdonságot építettek be, amely a Yamazaki Mazak fejlesztései részeként kritikus szerepet játszik az elektromos járművek (EV), a félvezetők és az energiaipar ágazatában felmerülő folyamatok megoldásában.

A Yamazaki Mazak 19 szerszámgép és 11 automatizálási rendszer között az FSW-460V dörzshegesztő megoldást is bemutatta a 2023-as EMO kiállításon, mely által az eddigi legtermékenyebb, legautomatizálhatóbb és legkörnyezetbarátabb szerszámgép-felhozatallal büszkélkedhet.

Az FSW-460V-t kifejezetten arra tervezték, hogy leküzdje azokat a kihívásokat, amelyekkel az FSW-technológiát alkalmazó gyártóknak szembe kell nézniük. Az FSW-módszer bevezetésének egyik fő akadálya a folyamat megbízhatósága és ismételhetősége, amelynek gyakran a gép merevsége és stabilitása szab határt. Az FSW technológia jelentős nyomóerőt igényel, ami nagy terhelést jelent a szerszámgépre. Annak érdekében, hogy a végfelhasználók számára ezt a folyamatstabilitást biztosítsa, a Mazak nagy teherbírású és rendkívül merev gépszerkezetet hozott létre. Ezen a robusztus konstrukción továbbfejlesztett lineáris vezetékek és nagy teljesítményű szervomotorok találhatók. Ez biztosítja az alapot az FSW-460V főorsó számára, hogy megbízhatóan képes legyen maximálisan 14kN erőt kifejteni, akár 10 000 fordulat/perc sebességgel a nagysebességű dörzshegesztéshez. A 8 m/perc X, Y és Z tengelyes előtolási sebességgel és 42 m/perc gyorsjárattal a szerszámszár merevségét a nagysebességű hegesztés során a BIG-PLUS (BBT-40) face and taper dual contact spindle rendszer biztosítja, melyhez egy 15 férőhelyes szerszámtároló rendszer is tartozik.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A sorozatgyártást végző gyártók esetében a meglévő FSW-technológia folyamatstabilitását veszélyeztetheti az alkatrész ciklus közbeni deformációja és mozgása. Ennek a gyakori problémának az ellensúlyozására a Mazak FSW-460V egy méretes, 900 x 460 mm-es asztallal rendelkezik, amely akár 500 kg-os terhelést is elbír. A masszív asztalon, a hegesztési ciklussal teljes összhangban egy M-kódokkal vezérelhető alkatrészrögzítő készülékezés alakítható ki, amely a nagysebességű hegesztőszerszám mozgásával szinkronban oldja és szorítja a munkadarabrögzítőket. Ez biztosítja, hogy az FSW folyamat során a lehető legnagyobb szorítóerők folyamatosan fennálljanak – kiküszöbölve az alkatrész deformációját és elmozdulását azáltal, hogy a művelet során mindig a lehető legtöbb befogó gondoskodik az alkatrész stabilitásáról, közvetlenül a szerszámpálya vonalában.

Ezen felül az FSW-460V-be épített automatizált befogótechnológia felgyorsítja az alkatrészcsere folyamatát, lehetővé téve a gyártók számára, hogy jelentősen magasabb ciklusidőket érjenek el. Mint minden gyártási környezetben, a könnyű kezelhetőség és a felhasználóbarát kivitel kritikus szempont minden berendezés esetében. A Mazak FSW-460V könnyen hozzáférhető és tágas munkaterületet biztosít, amely a gép 560 x 460 x 510 mm-es X-, Y- és Z-tengelyes lökethossza is tanúsít, így a kis alkatrészektől a viszonylag nagyméretű szerelvényekig bármi könnyen behelyezhető.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az új Mazak FSW-460V termelékenységét és automatizálhatóságát a fejlett CNC-vezérlőrendszer támasztja alá. A SmoothG CNC rendszer automatikusan beállítja a szerszám pozícióját, hogy a szerszám nyomóereje állandó maradjon a munkadarabon. Ez megakadályozza a változó nyomásból eredő hegesztési hibákat, továbbá a túlzott nyomásból eredő sorjákat is – így az ügyfél az egész folyamat során egyenletesen jó minőségű és pontos hegesztési varratot kaphat.

Mazak

- Hirdetés -