- Hirdetés -

- Hirdetés -

A megfelelő 4G kommunikáció a jövő logisztikai sikerének kulcsa

Infrastrukturális és működési okokból egyre több vállalat szorgalmazza a csak mobilkommunikáción alapuló távközlési stratégia bevezetését, és a zökkenőmentes mobil lefedettség már nem korlátozódik az okostelefonokra. Ez a mozgatórugó számos intelligens épületfunkció mögött, beleértve az okoslámpákat, a beléptetőrendszert, az érzékelőket és a kamerarendszert.

Paradox módon a legtöbb nagy raktárban és disztribúciós központban a felhasznált építőanyagok miatt nagy eltérések lehetnek a lefedettségben. Ezzel párhuzamosan a létesítményvezetők gyakran korlátozzák az ennek leküzdésére szolgáló megoldásokba való beruházást az épület egyes részeire, például pihenőhelyekre, étkezdékre és adminisztrációs egységekre. Így azonban éppen a nagy raktárterületeket, az áruk tárolására szolgáló területeket és a rakodási területeket hagyja lefedettség nélkül a felmerülő magasabb költségek miatt. A nem megfelelő mobilkapcsolat nemcsak az ellátási lánc hatékonyságát befolyásolja. A mindenütt elérhető mobil lefedettség alapvető biztonsági követelmény, amelyet a létesítménykezelőknek teljesíteniük kell. Sokan azonban kudarcot vallanak ennek megvalósításában az épületek, a gyárudvar vagy a logisztikai központ mérete miatt.

Ennél is fontosabb, hogy a megszakítás nélküli mobilkapcsolat biztosítása hamarosan alapvető fontosságú lesz az épületeken belüli biztonság és a kritikus helyzetekben való kommunikáció szempontjából, a kommunikációs hálózatok 4G-re való áttérése után. Az áttérés gyakorlati szempontból azt jelenti, hogy megbízható 4G jel nélkül az elsősegélynyújtók és egyéb sürgősségi szolgálatok nem lesznek képesek hatékonyan kezelni az eseményeket, a személyzet pedig nem tudja majd tárcsázni a vészhívószámot az épület minden zugából. Ez nemcsak életeket veszélyeztethet, hanem az a kérdés is felmerül, hogy amennyiben egy ilyen helyzet kialakul, ki lesz a felelős a bekövetkező negatív hatásokért?

Hegyi Heni, NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet