A Mercedes is beszáll a lítiummentes akkumulátor fejlesztésébe

A prémium autógyártó mellett a Fiat-Chryslert és a PSA Groupot (Peugeot-Citroën) 2021-ben magába olvasztó Stellantis is befektetett a Factorial Energybe. Az amerikai startup a lítiumion alternatívájának szánt szilárdtest-akkumulátorokat fejleszt.

„Az új partnereinknek köszönhetően végre képesek leszünk rá, hogy kereskedelmi forgalomba hozzuk ezt az új technológiát”, szögezte le Dr. Siyu Huang, a massachusettsi cég vezérigazgatója. „Olyan akkumulátorokat tudunk fejleszteni, amelyek nemcsak biztonságosabb utazást és nagyobb hatótávot tesznek lehetővé, hanem kompatibilisek is a hagyományos lítiumion-akkumulátorgyárak üzemi környezeteivel.”

A szerződés illeszkedik a Mercedes-Benz és a Stellantis stratégiájába, hiszen közösen tervezik új akkumulátorgyárak létesítését. Ebbe a munkába szállhat be a Factorial, amelynek FEST (Factorial Electrolyte System Technology) névre hallgató terméke a lítiumionos cellákhoz képest 20-50 százalékos hatótáv-növekedést ígér. Nem mellékesen: ez az első olyan szilárdtest-akkumulátor, amivel szobahőmérsékleten sikerült 40 Ah-s töltést produkálni.

- Hirdetés -

„A Mercedes-Benz teljesen elektromos jövőre készül, ezért a Factoriallal közösen vágunk bele egy olyan kutatás-fejlesztésbe, ami a következő szintre emeli a szilárdtest-akkumulátorokat”, érvelt Markus Schäfer, a Mercedes operatív igazgatója. „A technológia vezető szereplőivé akarunk válni, így dollárban számolva nyolc számjegyű összeget fektetünk a Factorialba.”

Gábor János, Okosipar.hu