A mérhető emisszió

Ezt fejlesztette ki az Energotest Diagnosztikai és Automatizálási Kft. a Contireg Mérnökiroda Kft. és a Szegedi Tudományegyetem kutatóival közös projektjében. Az együttműködésben új, fotoakusztikai elven működő eszközt hoztak létre, amely a gépjárművek kipufogógáz-emissziójának mérésére alkalmas. Az autó kipufogójához szerelhető tesztberendezés közel valós időben és menetüzemi körülmények között képes a kibocsátott gáz összetételét mérni, illetve elemezni.

A mérőrendszer több elemből áll. Egy lézeres fotoakusztikus mérőkamrából, mintavevőkből, tápegységből és egy mérésadatgyűjtő szoftverből tevődik össze. A járműbe való beépítését követően alkalmazható országúti méréseken, valamint görgős padon zajló vizsgálatok során is. A fotoakusztikus működési elvnek köszönhetően a jelenlegi méréstechnikákhoz képest a mérőegység gyorsabban képes adatokat szolgáltatni az emisszióról.

Az Energotest az adatgyűjtésért felel, ők alkották meg az információs csomópontot, amely az EnergoHub elnevezést viseli. A felhőben tárolt adatokhoz hozzáfér a projekt összes résztvevője, így könnyedén és gyorsan elemezhetik a kapott információkat.

- Hirdetés -

Olyan eszközt alkottak, ami rászerelhető a kipufogóra, így átáramlik rajta a kibocsátott gáz. A nyitott kamrás elrendezéssel a mintavételezés meghamisíthatatlan. Olyan hullámhosszon zajlik a vizsgálat, amit az aeroszol megfelelően elnyel, hiszen kielégítő fotoakusztikus jellegre van szükség.

A fejlesztési szakasz lezárult. Már rendelkeznek működő prototípussal, ami alkalmas további mérések elvégzésére. A következő periódusban további forrásgyűjtést fognak végezni más mintákból is.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -