- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Microsoft beszállhat az autonóm áruszállító bizniszbe

Tízmillió dolláros befektetéssel venné ki a részét az informatikai óriás a Gatik startup fejlesztéséből, ami a középtávú áruszállítás automatizálásán dolgozik. Az autonóm teherautós megoldás első befektetési körben 700 millió dollárt szerezhet, plusz igénybe veheti az önvezető rendszer kidolgozásához a Microsoft Azure felhőplatformot.

Bár a tárgyalások elkezdődtek, egyelőre nem csaptak egymás tenyerébe a felek – írja a Reuters információira hivatkozva a The Robot Report, de jó eséllyel létrejön a megegyezés, hiszen a redmondiak már más hasonló kezdeményezésben, nevezetesen a Cruise önvezető robottaxi-szolgáltatásban is meglátták a fantáziát.

A Gatik könnyű és középnehéz teherautók közlekedését szeretné automatizálni, például régiós raktárlétesítmények és kiskereskedelmi egységek, illetve elosztóközpontok között. A rendszerük lehetővé teszi a hét mind a hét napján 12 órában történő középtávú áruszállítást.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A cégnek egyébként már jócskán vannak élő szerződései autonóm teherszállításra: tavaly nyáron több évre szóló partneri megállapodást írt alá a papír-, cellulóz- és papíralapú csomagolóanyagokat forgalmazó Georgia-Pacific vállalattal, illetve a Koch Industries szállítási részlegével, a KBX-szel. Utóbbi számára a Dallas és Fort Worth közötti szállítások automatizálását dolgozza ki, hasonlóan ahhoz a projekthez, amit 2021-ben vállalt a Walmart megrendelésére. A nagyáruházlánc számára az arkansasi Bentonville-ben automatizálta a nehéz tehergépkocsis áruforgalmat: két, folyamatosan közlekedő kamionon már biztonsági személyzetre sincs szükség, hisz’ teljesen önállóan közlekednek. Nem rossz egy mindössze öt éve létező startuptól.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet