- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Microsoft megreformálja az AI-repülést

A valósághű szimulátorban másodpercek alatt több millió röppályán lehet tesztelni a különböző önvezető drónokat. A redmondi cég a Project AirSim nevű virtuális platformján hoz létre realisztikus környezeteket, amelyekből az AI-irányítású modellek megtanulhatják például azt, hogy a való világban milyen időjárási feltételekkel, például hőmérséklettel vagy széllel kell megküzdeniük, és ezek milyen hatással vannak az akkumulátor élettartamára.

A The Robot Report szerint az amerikai Észak-Dakotában működő Airtonomy már ezzel a Microsoft platformmal dolgozik, hogy szélerőműparkok működését, vadon élő fajok megfigyelését vagy éppen olajfúrótornyok vizsgálatát végző drónjait virtuális környezetekben készítse fel a munkára. Josh Riedy vezérigazgató azzal érvelt a Project AirSim mellett, hogy felkészítés nélkül senki sem szívesen küldi szélturbinák vagy elektromos vezetékek közé az AI-vezérelt drónjait. „Mindezzel együtt: a tél szó szerint hét hónapig eltarthat Észak-Dakotában, így a megoldásaink tervezéséhez szükségünk volt valami másra is a fizikai valóságon túl.”

A Microsoft Azure-on futó platform nagy mennyiségű adatot generál az AI-modellek képzéséhez: gyakorlatilag bármilyen repülés során felmerülő műveletet végre lehet velük hajtani, a felszállástól a cirkáláson át a leszállásig. A Project AirSim különféle szimulált 3D-s környezetekkel és testre szabható, előre betanított mesterségesintelligencia-építőelemekkel rendelkezik, hogy minél jobban felgyorsítsa az autonóm feladatok elsajátítását, például akadályok észlelését és kikerülését vagy éppen precíziós landolásokat – különböző körülmények között.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gurdeep Pall, a Microsoft technológiai és kutatási üzleti inkubációiért felelős alelnöke elárulta: a Project AirSim nagyban segítheti az autonóm rendszerek tanulását. Ennek egyik legjobb példája a leszállásra kidolgozható forgatókönyvek tömege: a szakember szerint percek alatt több ezer eshetőségre lehet felkészíteni az AI-irányítású légi járműveket.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet