A mikrohálózatok jelenthetik az energetika jövőjét

A napelemes cserepekkel rendelkező háztartás, az akkumulátortöltő és az elektromos autók a garázsban nem csak Elon Musk álmai az energetika jövőjéről. Az energetikai szakértők többsége egyetért abban, hogy a megújuló forrásoké a jövő, és ezek elterjedésének kulcsfontosságú alapja a szoftverkörnyezet, amellyel az elosztás vezérelhető.

Az elosztott energiaforrások, a kisüzemi energetikai létesítmények vagy például a tetőn lévő napelemes rendszerek, amelyek a helyszínen vagy a termelés helyének közelében történő felhasználásra termelnek energiát, a megújuló energia jövőjének alapvető részét képezik. A Wood Mackenzie elemzői szerint ezeknek a kisüzemi termelőlétesítményeknek a kezelésére szolgáló szoftverplatformok jelentik a kulcsot a teljes hálózat működésének fenntartásához. Egy friss jelentésben a kutatók azt állítják, hogy Észak-Amerikában, Európában és Óceániában a napenergia-termelés kapacitásának és tárolásának mennyisége 2025-re megduplázódik. Csak az Egyesült Államokban a napenergia-kapacitás és -tárolás 127 GW-tal ugrik meg 2016 és 2025 között, az energetikai tanácsadó cég hálózatkutatási tartalmi vezetője, Elta Kolo és Fei Wang kutatási vezető megfigyelései szerint. Eközben az elektromos járműtöltő-állomások száma hétszeresére nő.

Ezek a változások – a szakértők figyelmeztetése szerint – komoly megterhelést jelentenek a hálózatnak, hacsak nem térnek át az elosztott energiaforrás-menedzsment rendszerekre. Ezeket a rendszereket DERMS-nek (distributed energy resource management systems) hívják, és olyan szoftverplatformokat foglalnak magukba, amelyek számos elosztott energiaellátást képesek kezelni.

A DERMS-ek szerepe a jövő energetikájában

A Wood MacKenzie szakértői a következőket írják a rendszerekkel kapcsolatban: „A DERMS szoftver segít a hálózat üzemeltetőinek, hogy a rendszert megbízhatóan működjön, az ügyfelek kényelme pedig megmaradjon. Bár egy DERMS-szolgáltató egyetlen szoftverplatformja képes összesíteni és összehangolni az összes DER-t (energiaforrást), a DERMS szoftverszolgáltatók egyre gyakrabban dolgoznak segédprogramok kombinációjával az összetett problémák megoldása érdekében.”

Az egyik ilyen problémás kérdés Kalifornia hálózatának vészhelyzete volt a múlt hónapban, amikor a kánikula az energiaigény csúcsához és a kiesések kockázatához vezetett. A kieséseket az elosztott energiarendszereknek és az úgynevezett kereslet-elhárítási segítségnek köszönhetően sikerült elkerülni, amelyeket az állami közművek kérésére nyújtottak. Ez egy vészhelyzetre adott válasz volt, de az elosztott energiaforrások szerepe állandó is lehet az áramellátásban – állítja a Green Tech Mediát képviselő Jeff St. John az OilPrice újságírójának, Irina Slavnak.

„A mikrorácsok, a szolár-plusz tároló rendszerek, az elektromos töltők, a diszpécserezhető energiaterhelések és az egyéb elosztott energiaforrások egyre fontosabb szerepet fognak játszani Kalifornia villamos energia kereslet-kínálati egyensúlyának alakításában, miközben a 100 százalékos szén-dioxid-mentesítés elérésére törekszünk 2045-re ” – írta St. John augusztus végén.

Kihívások most is vannak

A mikrohálózatok kialakításának fő akadályozó tényezője a szabályozási környezet és a politika. Ezeket az akadályokat csak kellő türelemmel, lassan lehet áttörni, és megfontolt erőfeszítéseket igényelnek az elosztott energiaszolgáltatók részéről, ha azok az energiaellátás piacának hangsúlyosabb részévé akarnak válni.

Elkerülhetetlen átalakulás

A Wood Mackenzie szakértői szerint mindenképpen a DERMS lesz a jövő. Ilyen irányítási rendszerek tették lehetővé az elosztott energiaforrások számára az augusztusi hiány idején a Kalifornia számára szükséges villamos energia biztosítását. Az ilyen irányítási rendszerek teszik elérhetőbbé az elosztott energiát az ügyfelek számára, biztosítva a hozzáférést a nagyobb bevételi forrásokhoz a nagykereskedelmi villamosenergia-piacokon. És az ilyen irányítási rendszerek biztosítják a megfelelő áramellátást a jövőben, amikor az elosztott energiaforrások elterjedése miatt a kereslet sokkal dinamikusabb lesz.

Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#