A munkaerő problémákon is segíthet a digitalizáció

A megfelelő tudással és képességekkel rendelkező munkavállalók megtalálása és bevonzása jelenti a legnagyobb kihívást az ipari vállalatok számára a Schneider Electric megbízásából az Omdia kutatócég által készített felmérés szerint. A kutatás arra is rámutatott, hogy az érintett társaságok túlnyomó többségénél úgy látják, hogy a probléma megoldásában nagy segítséget nyújthat a digitalizáció.

Rendkívül komoly problémát jelent az ipari cégek számára a globális szinten jelentkező kompetencia-krízis – többek között ez derült ki a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat megbízásából az Omdia által készített felmérésből. A kutatás során megkérdezett társaságok 52 százaléka jelezte, hogy a legnagyobb kihívásnak a megfelelő tudással és képességekkel rendelkező munkavállalók megtalálását és bevonzását tartják. A felmérés ugyanakkor azt is megmutatta, hogy mi lehet az egyik leghatékonyabb megoldás a problémára. A válaszadók 70 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy a digitalizáció segít majd a helyzet kezelésében.

A kompetencia-krízis mellett tovább nehezíti az ipari vállalatok helyzetét, hogy gyors változás figyelhető meg abban, hogy milyen elvárások jelentkeznek az ebben a szegmensben dolgozókkal szemben. A fenntarthatósági törekvések középpontba kerülése, illetve az olyan fejlett technológiák, mint a mesterséges intelligencia (MI) és a digitális ikrek fokozott alkalmazása miatt jelentősen ki kell majd terjeszteni a meglévő munkakörök betöltéséhez szükséges kompetenciák körét.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„A digitalizáció nem csak a termelékenység és az általános hatékonyság javítását szolgálja. Létfontosságú az ipari vállalkozások előtt álló, a munkaerőhöz köthető kihívások megoldásához is. Ezeknél a cégeknél most valódi lehetőség adódik a termelési technológiák optimalizálására és fejlesztésére. Azzal, hogy csökkentjük az adminisztratív feladatokra fordított időt, és lehetővé tesszük az emberek számára, hogy jobban kiaknázzák a bennük rejlő lehetőségeket, megoldhatunk számos kulcsfontosságú kihívást, amellyel ezek a vállalkozások szembesülnek, és segíthetünk egy fenntarthatóbb jövő építésében” – hangsúlyozta Ali Haj Fraj, a Schneider Electric „Digital Factory, Industrial Automation” területekért felelős alelnöke.

Fontosak az együttműködések
- Hirdetés -

- Hirdetés -

A kutatás során megkérdezettek majdnem háromnegyede egyetért azzal, hogy a digitalizáció jelentősen meg fogja változtatni a munka jellegét a következő három évben. Tízből hárman pedig úgy vélik, hogy a digitalizáció a legjelentősebb mértékben a minőségellenőrzési szerepköröket bővíti vagy erősíti.

A felmérésből az is kiderült, hogy az ipari vállalatok arra számítanak, hogy a következő három évben új készségekre lesz szükség olyan területeken, mint a robotok programozása és integrálása, valamint az adatfeldolgozás, vizualizáció és analitika. Ennek megfelelően az adatfeldolgozásba, vizualizációba és analitikába történő beruházást kiemelt prioritásként kezelik a felmérésben szereplő cégeknél, ugyanakkor a robotok programozása és integrációja a megkérdezettek csaknem felénél csak közepes prioritásként szerepel.

A kutatás eredményei alapján az ipari vállalatoknak érdemes lenne együttműködniük olyan partnerekkel, amelyek megoldásokkal, képzésekkel és egyéb módokon segíthetnek a technológia hatékony alkalmazásához szükségek készségek területén mutatkozó hiányosságok leküzdésében, felkészítve így munkatársaikat a jövő munkakörnyezetére.

„Az ipari munkaerővel szembeni változó elvárások miatt egyre inkább szükség lesz digitalizációs fejlesztésekre, hogy a cégek ellássák munkavállalóikat a szükséges eszközökkel, és javítsák a termelékenységet és a hatékonyságot. Ha nem így járnak el, annak súlyos következményei lesznek hosszabb távon az innovációra és nem sikerül kezelni a kompetenciahiány jelentette problémát sem” – mutatott rá Alex West, az Omdia „Industrial IoT and Sustainability” területtel foglalkozó vezető elemzője.

A kutatásról

A Schneider Electric megbízásából az Omdia által végzett kutatás során 407 ipari vállalatot kérdeztek meg a kis- és középvállalkozásoktól a nagyvállalatokig Nyugat-Európában (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Dánia és Svédország), az Egyesült Államokban, Kínában, Indiában és Délkelet-Ázsiában (Vietnam, Thaiföld és a Fülöp-szigetek). A „The Future of Work in Industry” című jelentés itt érhető el.

Schneider Electric

- Hirdetés -