A NASA gombából növesztene lakóépületeket a Holdon

Az Amerikai Űrügynökség támogatja a gombaalapú települések ötletét, most már kétmillió dollárral, vagyis kb. 740 millió forinttal. Ez jelentős kezdőlökés a jövő űrbéli lakóhelyeinek tervére, ami egyébként elég merész: a NASA azt állítja, hogy a hamarosan újra meghódított Holdon gombákból „növesztett” otthonokban is élhetnek az űrhajósok.

A futurisztikus koncepció a NASA Mycotecture Off-Planet projektjének része – ebből a „mycotecture” jelenti a gombaalapú építészetet, amire azért kapta fel a fejét a NASA, mert egyre hosszabb küldetéseket készül indítani a Holdra és a Marsra, így minél hatékonyabb megoldások kellenek nemcsak az utazáshoz, hanem a helyszínek kolonizálásához is. A menedékek létrehozása a tudomány mai állása szerint vagy építőelemek Földről való szállításával lehetséges (bár a költségek miatt inkább nem), vagy úgy, hogy helyszíni bányászattal állítanak elő anyagokat az építkezéshez, aminek jelentős technológiai akadályai vannak. Itt jönnek a képbe a gombák.

A Mycotecture Off-Planet projekt célja, hogy a gombák hálózatát, az úgynevezett micéliumokat használja fel lakóhelyek növesztésére, közvetlenül az égitesteken. A koncepció szerint az űrhajósok egy könnyű keretet vinnének csak magukkal, ami inaktív gombákat tartalmaz. Víz hozzáadásával aztán aktiválnák a gombatelepeket, amelyek növekedésnek indulnak és szétterjednek a kereten. A folyamat végére egy erős és funkcionális lakóhely alakulna ki.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A NASA Ames csapata már bizonyította is ennek a technológiának az alapelveit. Olyan téglákat fejlesztettek, melyeket micélium, kerti hulladék és faforgács felhasználásával állítottak elő. A csapat különböző gombaalapú biokompozíciókat tesztelt, prototípusokat készített és szimulátorban tette próbára őket. A kísérletek kimutatták, hogy a mycotecture technológia számos előnnyel jár, de mind közül a legfontosabb, hogy nem igényli nehéz építőanyagok szállítását, így értékes helyet spórol a raktérben, de többcélú anyagként ugyancsak jól szolgálhatnak az űrbéli építkezéseknél.

A tudósok állítják, hogy a technológia nemcsak az űrben hasznos, hanem a Földön is alkalmazható, például víz szűrésére és ásványi anyagok visszanyerésére a szennyvízből.

A most kapott támogatási összegből a kutatócsoport azt tervezi, hogy tovább javítja a gombaalapú anyagok szilárdságát és tulajdonságait, valamint teszteli azokat az alacsony Föld körüli pályán.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -