A Nike forradalmi cipővel áll át teljes újrahasznosításra

A sportruházati márka eddig is igyekezett jeleskedni az újrahasznosítás terén, de a most bejelentett ISPA sorozattal minden korábbi próbálkozáson túltesz. A „Move to Zero” kampány keretében egyre környezetbarátabb kollekciókat mutatnak fel; ennek egyik eklatáns példája a legkevesebb 50 százalékban újrahasznosított anyagokból készült Nike Pegasus Turbo Next Nature. Az elnevezésnek nem minden szavához kapcsolunk pozitív jelentést Európában, de nem feltétlenül ez sarkallta új széria gyors piaci megjelentetésére a Nike-t, hanem a szétszedhető cipő bravúros ötlete.

Az ISPA típusban megjelenő lábbelik valóban darabjaira bonthatók – mutat rá a Yanko Design. A gyártó célja hulladékcsökkentés, sőt, inkább zéró szennyezés elérése, így a teljes körforgás megvalósítása érdekében rétegről rétegre felépülő sneakereket hoznak forgalomba, közleményük szerint azért, mert elemenként még könnyebb lesz újrahasznosítani őket.

A sorozat első két darabja a Nike ISPA és a Nike ISPA Link Axis, amelyekkel a márka a dizájn, a felhasznált anyagok és a kialakítás szempontjából egyaránt a klímaválságra kíván reagálni, de közben nem engedi el a tartósságot és rugalmasságot, mint olyan alapvető jellemzőket, amelyek közkedveltté tették.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Darryl Matthews, a kifejlesztésben közreműködő Catalyst Footwear Product Design alelnöke szerint a partnerkapcsolatból mérnöki pontosságú, digitális megoldásokkal tervezett termékek születtek, olyanok, amelyek egyszerre szolgálják ki a funkciójukat, és árulkodnak arról, hogy a cipők milyen irányban fejlődnek tovább a jövőben.

Forrás: Nike
- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Nike 2025-re szeretné elérni a teljes fenntarthatóságot. Ez csak három év, de az új kollekció láttán nehéz kétségbe vonni, hogy komolyan veszik a céldátumot. A siker érdekében több más gyártóval és tervezővel is közös munkába fognak, amivel párhuzamosan teljesen újraálmodják azt, ahogyan ma a sportcélú lábbelikről gondolkodunk. Ez alighanem üzleti és infrastrukturális modellváltást is jelent. Az ISPA sorozat már eleve zárójelbe tette olyan megszokott gyártási fázisok létjogosultságát, mint a ragasztás, amivel az anyagon kívül rengeteg energiát lehet megspórolni, hiszen így nincs szükség például melegítésre vagy hűtésre.

Forrás: Nike

A cipők több rétegből állnak, és három belső zárómodul segítségével alkotnak egyetlen terméket. Néhány perc alatt összerakhatók vagy szétszedhetők, és minden egyes darab más-más újrahasznosítható anyagból készült, tehát az élettartamuk lejártával simán szétkaphatjuk, hogy aztán újrahasznosításra leadhassuk a legközelebbi márkakereskedésben. Ha tényleg így néz ki a napjainkban grandiózus szeméthegyeket termelő divatipar jövője, akkor alig várjuk, hogy végre elérkezzen!

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -