- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Nokia szerint új pénzforrást jelentenek a mobiltornyok akkumulátorai

Képünk illusztráció!

A Nokia bemutatott egy innovatív technológiát, a Nokia Virtual Power Plant (VPP) Controller Software-t, amelynek célja az energiafelhasználás, a szén-dioxid-kibocsátás és a kapcsolódó költségek csökkentése a mobilhálózatokban. A szoftver megoldást kínál a mobilszolgáltatóknak a bázisállomásokon található tartalék cellatorony-akkumulátorok haszonmaximalizálására.

A sikeres kísérletek után a Nokia célja, hogy még ebben az évben bevezesse a fejlett technológiát. „A mobilhálózatok VPP-hez kapcsolódó szolgáltatásai ügyes eszközt jelentenek a szolgáltatók számára, hogy hatékonyabb energiafelhasználás és kevesebb pazarlás révén elősegítsék a környezeti előnyöket, miközben a meglévő eszközök pénzzé tételével a profit-veszteségi arányt is javítják” – magyarázta Emanuel Kolta, a GSMA Intelligence innovációért és hálózati fenntarthatóságért felelős vezető elemzője.

A Nokia VPP vezérlőszoftvere átalakító szereppel ruházza fel a bázisállomások tartalék akkumulátorait, amelyek a ritkán előforduló áramkimaradások miatt jellemzően alvó állapotban, magyarán kihasználatlanul állnak. Pedig szoftveres vezérléssel értékesíthetővé válna a kapacitásuk, és a hálózati stabilitás is javulna. A Nokia szerint az üzemeltetők árverésen alapuló rendszereken keresztül licitálhatnának a csúcskereslet idején történő áramszolgáltatásra, így az akkumulátoros tartalékok jövedelmező, kiszámítható megtérülésű befektetéssé válhatnak. Erre nyújt megoldást a Nokia szoftverrendszere, ami zökkenőmentesen összekapcsolható megújuló energiaforrásokkal tovább csökkenti a karbonkibocsátást.

„Azzal, hogy a szolgáltatók eladják a felesleges energiát a hálózatnak, ‘virtuális erőművekké‘ válhatnak, és új bevételi forrást alakíthatnak ki, ami annál nagyobb mértékben skálázódik, minél nagyobb a hálózat ilyen módon hasznosított lábnyoma” – vezette le Kolta.

A Nokia rendkívüli energiahatékonyság iránti elkötelezettsége olyan termékfejlesztéseket is magába foglal, mint az AirScale Habrok Massive MIMO rádióegységek extrém mélyalvó üzemmódja, ami egy forgalmat nem bonyolító cellához képest akár 97 százalékkal csökkenti az energiafogyasztást. A széles, akár 400 MHz-es RF sávszélesség támogatásával a Habrok képes kihasználni a fragmentált spektrumot, vagy lehetővé teszi a hálózat megosztását egyetlen antennával. Ráadásul erős RF kimenetük kiterjeszti a lefedettséget, miközben szuper energiahatékonyak. Ezek a rádiók kisebbek és könnyebbek is, így gyorsabbá és olcsóbbá teszik a hálózat telepítését.

Az ilyen energiatakarékos innovációk egyre nagyobb jelentőséggel bírnak, mivel a rádiós hozzáférési hálózatok (RAN) a mobilhálózatok energiájának mintegy 80 százalékát fogyasztják. A Nokia emellett „nulla forgalom, nulla energia” megoldást kínál, amely az összes rádióerőforrást leállítja a kihasználatlan időszakokban. Bemutatták továbbá a MantaRay Energy megoldást, amely AI/ML-alapú optimalizálással növeli a rádiós hálózati szoftverek energiahatékonyságát.

A cég szintén felvonultatott innovációja a „Liquid Cooled baseband hotel site” megoldás, amely az aktív léghűtéshez képest akár 90 százalékos energiamegtakarítást biztosít a hűtőrendszerekben. A Nokia szerint ez a megoldás a szén-dioxid-kibocsátás 80 százalékos csökkentéséhez is hozzájárul a hulladékhő más célokra, például épületfűtésre történő újrahasznosításával.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet