A nyíregyházi Continental gyár fejlődése: történelmi átalakulások és jövőbeli víziók

Szponzorált tartalom!

A gumi több iparágban is fontos szerepet játszik. Magyarországon komoly hagyományokkal rendelkező gyárak üzemelnek ezen a területen, mint például a nyíregyházi Continental, ahol már 1962 óta zajlik gumiból készült termékek gyártása. A piac átalakulásával az igények is módosultak, így technológiai fejlesztéseket eszközöltek, valamint a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Adorján Zoltánnal, a ContiTech Magyarország Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk, aki személyesen mutatta be a nyíregyházi Continental  fejlődéstörténetét, illetve magát a gyárat is.

Egy nagy múltú vállalatról  beszélhetünk, hiszen már hat évtizede üzemel Milyen volt a kezdeti időszak, milyen jelentőséggel bírt az akkori gyár Magyarországon vagy a régióban?

- Hirdetés -

Eleinte nagyon szerteágazó és összetett gumiipari tevékenységgel működött a gyár, amit korábban a Taurus nagyvállalat több telephelyen folytatott a ’60-as évektől kezdve, Nyíregyháza pedig kiemelkedő pozícióban volt ezen a területen. Gumiabroncsok, különböző műszaki vonalú gumitermékek – ideértve a csuklós buszokhoz a harmonika – készültek itt. Ami pedig kuriózumnak számított, az a gumimatrac, hiszen több mint egymilliót gyártottunk évente ebből termékből, ami a globális viszonylat 25 százalékát jelentette.

Erős piaci szerepe volt és van ennek a vállalatnak. A gyár működését milyen korszakok jellemezték? Hogyan ütemezték a fejlesztéseket?

Három nagy korszakra osztható a gyár történelme, a Taurus-időszak 1996-ban zárult le. Ekkor került külföldi tulajdonba az üzem, és nyolc évig tartott a Phoenix csoport tagjaként egy olyan periódus, amelyben lezajlott egyfajta profiltisztítás, speciális termékre, a légrugóra terelődött a fókusz. 2004-ben olvadt be a társaság a Continental ContiTech divíziójába.,

A Continental elhozta a folyamatos fejlődést, 2012 óta felgyorsultak a korszerűsítések. Ekkorra adtuk át az új keverőközpontunkat, amit 2018-ban tovább bővítettünk, és már két keverősorral dolgozunk. Folyamatos kihasználtság mellett kiemelkedő eredményeket produkálunk a fejlesztéseknek és a kiváló helyi csapat tudásának köszönhetően.

Forrás: Continental

A légrugó üzletág fejlesztéséhez modern kalandersort telepítettünk, ami a félkész termékek kulcsgépe. Emellett pedig tovább bővítettük a kapacitásunkat a különböző termékszegmensekben. Ezen a területen kiemelhető a vasúti légrugórendszer bővülése, ahol már komplett modulokat is szállítunk nagyobb vasúti gyártóknak.

Említetted, hogy voltak azért kihívások, hiszen 60 év hosszú idő. Hogyan küzdötte le a vállalat a felmerülő akadályokat?

Büszkék vagyunk a közösségünkre. A vállalati kultúránk erőssége: felelősek vagyunk egymásért és tiszteljük egymást.  Ezenkívül az különböztet meg minket, hogy bármilyen váratlan új helyzetre, legyen az válság vagy egy nagy beruházás, rugalmasan és megfelelően tudunk reagálni. A közösségi munkánknak köszönhetően a Continental-on belül először a közelmúltban megkaptuk a családbarát munkahely elismerést. Jelenleg pedig a felelős foglalkoztató címet szeretnénk elnyerni.

Másrészt a vállalat profilja nincs annyira kitéve másik iparágnak, hanem szerteágazó az a piaci kör, ahová beszállítunk. Nemcsak haszongépjármű-rugózási rendszeréhez szállítunk légrugókat, hanem a vasútnak is, de más ipari megoldásokhoz is gyártunk számos terméket.

Forrás: Continental
Már 20 éve vagytok tagjai a ContiTech üzleti szektornak a Continental-on belül.  Vannak olyan közös célok, amiket kitűztetek?

A vállalatunknak jó esélye van a régió egyik kulcsgyárává válni. Fontos, hogy megvan a bizalom a központ részéről. A helyi tapasztalatokra, meglévő költséghatékonyságra építve további növekedést várunk, így a térség egyik legfontosabb gyára lehetünk.

Milyen új technológiákat és gyártási folyamatokat vezettetek be az utóbbi években, és ezek hogyan befolyásolják a termelést?

A keverőközpontunk 2012-es indulását követően hat évvel később már bővíthettünk is az eredmények alapján, így ma már két sorral működünk. Ezeknél modern és hatékony technológiákat alkalmazunk. A másik kiemelkedő elem a félkész gyártásnál figyelhető meg, az új kalander telepítése 2016-ban szintén minőségi és hatékonysági lépést jelentett. Modern gépsorokról beszélünk, ahol akár 400 szenzor követi a folyamatot, és állandó visszacsatolásokkal, finomhangolással optimális minőséget és hatékonyságot tudunk elérni.

Az üzletágak bővülése pedig indokolttá tette, hogy egy 4500 négyzetméteres logisztikai központot hozzunk létre, valamint egy több mint 2000 négyzetméteres raktárt a keverőnek is. Ezeket olyan modern IT megoldásokkal támogatott rendszerrel kezeljük, amelyek további hatékonyságot jelentenek a gyártásnak.

Emellett nagyon fontos, hogy 2021-ben a labortevékenységeinket egyetlen épületbe összpontosítottuk, ezzel kialakítva az új központot. Ebben már nemcsak a helyi, hanem a regionális feladatokat is el tudjuk látni.

Forrás: Continental

A célunk egyértelműen az, hogy ne csak gyártsunk, hanem szolgáltassunk is. Ezen a területen szintén fejlődtünk, hiszen a szakembereink egy jelentős része már ilyen irányban tevékenykedik.

Nem elhanyagolható, hogy egyre több digitális megoldást integrálunk a folyamatainkba. Viszont az unikális a globális Continental-on belül, hogy mi vezettük be elsőként az SAP S/4 HANA rendszert. Ezáltal olyan modern technológiákat és támogatást tudunk biztosítani, amivel a munkatársaink tableten keresztül QR-kódok beolvasásával viszik fel az adatokat a felhőalapú rendszerekbe.

A hagyományos termelőtechnológiákon túl 2021-ben műanyag fröccsöntéssel is elkezdtünk foglalkozni. Klasszikus értelemben véve gumis cég voltunk, s ezt törtük meg, amikor új  technológiát alkalmaztunk. Ez a lépés a fenntarthatóság szempontjából is fontos, mivel az első alkalom volt, amikor teljesen automatizált sort építettünk és telepítettünk. A végeredmény egy hatékony, robotokkal támogatott rendszer.

Ha már a fenntarthatóság szóba került. Hogyan támogatja a nyíregyházi gyár a Continental globális innovációs és fenntarthatósági stratégiáját?

Egy alapvetően műszaki gumiipari alkatrészeket gyártó cégnek különösen fontos az, hogy miképpen képes környezettudatosan, a környezetvédelmi elveknek megfelelően hatékonyan gyártani. Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk erre a témára. Ennek érdekében megfelelünk a legfontosabb szabványoknak, az ISO 14001 környezetvédelmi és az ISO 50001 energiahatékonysági direktíváknak – ezeknek 2023-ban ismételten eleget tettünk. A cég szerteágazó tevékenységet végez, s emellett arra is figyel, hogy környezettudatos és energiahatékony legyen.

A hulladék újrafelhasználási arányát jelentősen növeltük az elmúlt években – ez egyébként már közel 100 százalékos. De nemcsak az ipari folyamatokban tűztünk ki távlati célokat, hanem az irodai tevékenységünkben is. Ebben az esetben a teljes papírmentességet irányoztuk elő, amit például a számlázás területén sikeresen elvégeztünk. Emellett kis lépés – de minden apró mozdulat fontos –, hogy az italautomatáinkhoz már nem adunk papírpoharat, hanem a munkatársainknak biztosítottunk saját bögrét, így nem termelünk plusz hulladékot.

Fenntarthatósági napokat tartunk – ennek már kezd hagyománya lenni. Ezeken a rendezvényeinken az ország számos részéből érkező előadók tartanak prezentációt. A kezdeményezés célja, hogy tudatosítsuk a munkatársainkat nemcsak a gyárban, hanem a magánéletükben is.

A Continental törekvése, hogy a teljes vállalat 100 százalékos szén-dioxid-semlegességet érjen el legkésőbb 2050-ig. Amire pedig büszkék vagyunk: a villamos energia 100 százalékát már zöld forrásból szerezzük.

Több innovációról és fejlesztésről beszéltünk. Milyen jövőbeli tervek vannak az üzem kapacitásbővítésére, technológiai fejlesztésére vagy esetleges új piacokra lépésére vonatkozóan? 

Még nagyon sok olyan folyamat van a gyárunkban, ahol szükség van a kézi munkára. Ezeknek az automatizálása kihívást jelent. A Vision 2030 tervünkben azt vettük számba, hogy a következő hat évben miként növelhetjük a kapacitásunkat. A tervek szerint ezáltal akár a jelenlegi árbevételünk dupláját is elérhetjük.

Adorján Zoltán, a ContiTech Magyarország Kft. ügyvezetője
Gépekről és innovációkról már beszéltünk, kanyarodjunk rá a humán munkaerőre. Milyen programok vannak az új munkatársak toborzására, valamint milyen tanulási, fejlődési lehetőségek állnak rendelkezésre a meglévő szakemberek számára?

Elsőként kezdtük el a helyi egyetemmel a duális képzésünket. Számos fiatal mérnök munkatársunk ebből a programból érkezett hozzánk. Ez egy nagyon fontos utánpótlás számunkra. Kiváló együttműködési platformjaink vannak az egyetemmel, illetve jövőre a duális szakmunkásképzést indítjuk el a technikusi utánpótlás támogatása érdekében. Rendszeresen segítjük a munkatársainkat szakmai képzésekkel, workshopokon való részvétellel, de a Continental azon előnye, hogy a gyárai között szabad az átjárhatóság.

Milyen szerepe lesz a nyíregyházi üzemnek a járműipar jövőbeli trendjeiben?

Tevékenységünk nagyrészt a haszongépjármű-iparhoz kötődik, illetve annak különböző ipari szegmenseibe való beszállításhoz, a személygépkocsi-ipari részesedésünk alacsony. A beruházásaink során két fontos szempontot veszünk figyelembe. Egyrészt, hogy a beszerezni kívánt gépsor mennyire lehet automatizált, másrészt pedig energiahatékony működés érhető-e el vele. Ezek járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a gyár akár öt-tíz vagy akár húsz év múlva is hatékonyan működjön.

A történelmi nyíregyházi Continental gyár az elmúlt évtizedekben már számos gumitermékkel foglalkozott. Az idők során kiemelkedő pozíciót szerzett a régióban. A tudatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már modern technológiákkal, korszerű infrastruktúrával és jövőbe mutató filozófiával dolgoznak.

Némethi Botond, NEW technology magazin