A Panasonic 145 millió eurós befektetéssel gyorsítja fel cseh gyárában a levegő-víz hőszivattyúk gyártását

A Panasonic Corporation augusztus végén bejelentette, hogy közel 20 milliárd jent (körülbelül 55 milliárd forintot) fektet be a csehországi üzemében folyó gyártás bővítése céljából 2026-ig. Az újabb beruházás célja, hogy ki tudja elégíteni a megnövekedett keresletet a levegő-víz hőszivattyúk (A2W) iránt Európában.

Fenntarthatósági és logisztikai szempontból is meghatározó a gyár Csehországban

A Panasonic 2018-ban kezdte meg az A2W beltéri egységek gyártását pilseni üzemében a Csehországban, annak érdekében, hogy képes legyen gyorsabban reagálni az európai piaci igényekre, másrészt pedig emisszióját is csökkenteni tudja azáltal, hogy az európai piacokon értékesített termékek gyártását Európában végzi. A most bejelentett, kb. 55 milliárd forintos befektetés lehetővé teszi a PAVCCZ (Panasonic AVC Networks Czech) számára, hogy a jelenlegi beltériegység-gyártáson felül a következő pénzügyi évben megkezdje a kültéri egységek gyártását is. A vállalat tervei szerint éves gyártási kapacitása 500.000 egység lesz 2026 márciusáig.

- Hirdetés -

Az energiaválság a vásárlókat és a gyártókat is tudatosabbá teszi  

A levegő-víz hőszivattyúk, amelyek a levegőből felvett hőt hasznosítják, kevesebb CO2-t bocsátanak ki, mint a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó égéshő felhasználásával működő, hagyományos fűtőberendezések. Ezek iránt a környezetbarát fűtőrendszerek iránt egyre nő a kereslet az európai piacon. „Az országok különböző szabályozásai, a támogatások feltételei és a már minden felhasználó által érezhető energiaár-növekedés arra sarkallja a vásárlókat, hogy döntés előtt tájékozódjanak, kérjék ki szakember tanácsát vagy olvassanak utána, hogy mely megoldások a leginkább energiahatékonyak. A fenntarthatósági szempontok természetesen a gyártás során is prioritást élveznek, a Panasonic 2050-es környezeti jövőképének egyik kezdeményezése a nagyobb energiahatékonyságú termékek fejlesztése” – hangsúlyozta Kozák Tamás, a Panasonic Heating and Cooling Solutions üzletág közép-kelet-európai régió vezetője.

Jelenleg Európában gyorsan változik a felhasznált energia összetétele: a gáz- és egyéb fosszilis tüzelőanyagok részesedése csökken, és egyre nagyobb mértékű az elektrifikáció. A környezetvédelmi megfontolások előtérbe kerülése és az energiaellátási feltételek változásai miatt a Panasonic számára sürgetővé vált, hogy olyan termelési kapacitást tudjanak biztosítani, ami kielégíti a növekvő keresletet. „A közép- és kelet-európai régióban a kereslet növekedése továbbra is rekord szinteken tetőzik és nem érzékelünk visszaesést a Panasonic légkondiconálók, hőszivattyúk és egyéb hűtési és fűtési megoldásaink iránt a régió egyik országában sem. Gyártóként kapacitásaink minél gyorsabb bővítésével, az ellátási lánc hatékonyságának növelésével tudunk hozzájárulni egy karbonsemlegesebb jövőhöz” – tette hozzá a Panasonic régiós vezetője.

A Panasonic Aquarea hőszivattyúrendszer olyan egyedi technológiát alkalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a fűtőegységek még alacsony külső hőmérséklet esetén is fenntartsák fűtőképességüket. A vállalat az elmúlt pénzügyi évben létrehozott egy IoT-alapú karbantartó üzemet Dániában, és az egyes országokban meglévő értékesítési szervezetének bővítése révén kiterjesztette üzleti tevékenységét. A Panasonic arra törekszik, hogy további növekedést érjen el az egyik kulcsfontosságú üzletágának számító fűtési, hűtési és szellőztetés üzletágban, miközben hozzájárul a környezet védelméért folyó globális erőfeszítésekhez.

Panasonic

Akár ez is tetszhet