A pandémia megerősítette a 3D nyomtatás iparágat

A 3D nyomtatás az elvárásoknak megfelelően teljesített a koronavírus-járvány idején is, a védő- és orvosi eszközök területén fontos feladatot látott el. A COVID-19 által létrehozott globális bizonytalanság és nehéz tervezhetőség válságos helyzetet idézett elő. A gyártás és szállítás megszakításából fakadóan logisztikai kihívások elé néztek a vállalatok, ami kritikus hiányt eredményezett. Az egészségügyi ellátórendszerek szinte háborús helyzetet idéznek, a szabad kórházi ágyak, készleteik és szakképzett dolgozóik kapacitása tekintetében. A válságkezelésre irányuló erőfeszítések folyamatosak az orvosi ellátás hiányának enyhítésére.

A gyárakra óriási szükség van továbbra is, mert különböző eszközöket és anyagokat készítenek alapvető szolgáltatásokhoz, különösképp az egészségügy számára. A 3D nyomtatás egy rugalmas és fejlett gyártási folyamat, amely könnyen telepíthető és mozgatható, így gyorsan ki tudja szolgálni az egészségügy igényeit.

Az előnyök kiaknázása

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A 3D nyomtatás digitális sokoldalúsága és gyors prototípus-gyártása lehetővé teszi a technológia terjedését, a veszélyhelyzetekre adott rapid reakciót. Az online megosztott tervek felhasználásával bárki elkészítheti a szükséges alkatrészeket. Ezenkívül a 3D nyomtatás additív jellege miatt a testre szabás és összetett tervezés is lehetővé válik.

A technológia többek közt alkalmas – a különböző arcmaszkok, orvosi alkatrészek mellett – az ideiglenes sürgősségi helyiség elkészítésére, a karanténba zártak elszigetelésére. A hagyományos építési módszerekhez képest a 3D nyomtatott objektumok rövid idő alatt készülnek el, és alacsonyabb munkaerőköltséget igényel, valamint a felhasznált alapanyagok környezetbarátak. Az építmények könnyen szállíthatók és elhelyezhetők olyan területeken is, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hova tovább 3D nyomtatás?

A járvány lefolyása továbbra sem ismert, megjósolni nem lehet; közben a 3D nyomtatással foglalkozók még több, a technológiával előállítható eszköz fejlesztésén dolgoznak. A minőségi elvárások ezzel együtt növekedtek, különböző szabályozásokat hajtottak végre (Amerikában), amelyet a 3D nyomtatású orvostechnikai eszközök gyártóinak be kell tartania – egy nemzetközi kockázatbesorolási rendszert vezettek be. Minden gyártási és utófeldolgozási tevékenységet dokumentálni kell, az ISO 13485 szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszeren belül hajtják végre a gyártást, és az eszközök kompatibilitását a nemzetközi szabványok (például az ISO10993-1) alapján értékelik. A szabályok és irányelvek végrehajtása hozzájárul a 3D nyomtatott orvostechnikai eszközök iránti nagyobb bizalomhoz.

A 3D nyomtatók tulajdonosai szerte a világon – akár hobbiként űzik ezt a tevékenységet, akár ipari gyártásról van szó – innovatív megoldásokkal segítették a koronavírus terjedése ellen tett lépéseket. Az együttműködés az egészségügyi hálózattal pedig elősegíti az orvostechnikai eszközök fejlődését, pontosabb és hasznosabb alkatrészekkel bővülhet a szakma.

A koronavírus után

A koronavírus idején a 3D nyomtatás létfontosságú technológiává vált az egészségügyi helyzet javítása érdekében. A válság rámutatott arra, hogy az additív gyártás a zöld, környezetbarát jövő alappillére, hiszen például a keletkezett hulladék mennyisége jelentősen csökken. Az ebben rejlő rugalmasság és az online elérhető tervek módosításának lehetősége olyan kreatív és fenntartható megoldásokat helyez előtérbe, amelyek a világ számára új lendületet adhatnak.

Némethi Botond/Okosipar.hu

- Hirdetés -