A Philips új, AI-vezérelt kardiológiai eszközöket ad a kórházaknak

A vállalat egy kísérleti program keretében 14 spanyolországi kórházban vezette be a viselhető ePatch rendszerének és AI-vezérelt analitikai platformjának használatát. A két eszköz szívritmuszavarok, például az agyvérzés, a demencia és a szívelégtelenség kockázatát növelő pitvarfibrilláció (AF) monitorozására szolgál. A rendszer megbízható adatokat szolgáltat akár 14 napig tartó folyamatos megfigyeléshez, és bizonyítottan felismeri a hagyományos Holter-monitorok által rendre elnézett szívritmuszavarokat, és nem utolsó sorban csökkenti az összköltségeket – állítja a Philips közleménye.

„Az ePatch mellkasi tapaszként néhány perc alatt felhelyezhető, és zökkenőmentesen integrál egy elemző programot, megkönnyítve a felvételek gyors vizsgálatát. A mesterségesintelligencia-alapú elemzési asszisztensnek köszönhetően az AF-események osztályozhatók, így a csapatunk gyorsan átnézheti őket” – magyarázta Dr. Jorge Pagola, a barcelonai Vall d’Hebron Egyetemi Kórház neurológus kutatója. „Az ePatch használatával 2023-ban 80 beteg kórházi elbocsátását gyorsítottuk fel, tehát csökkentette az átlagos bent tartózkodási időt, enyhítette a sürgősségi osztályra nehezedő nyomást, és csak tavaly kb. 28.800 euró (11,1 millió forint) költségcsökkentést eredményezett.”

Az eszköz kardiológiai és neurológiai hatékonyságát demonstráló kísérleti projektek más nagy kórházakban is zajlanak, Madridban, Barcelonában, Bilbaóban, Alicantében, Cadizban és Navarrában. Néhány intézetben az ePatch segít csökkenteni a COVID-19 járvány idején feltorlódott és azóta sem csökkenő várólistákat. Spanyolországban jelenleg több mint 1500 beteget ellenőriznek Philips ePatch készülékkel.

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu