- Hirdetés -

- Hirdetés -

A pókháló lehet a megoldás a világ édesvízhiányára

Képünk illusztráció!

Természetből vett minta segítségével szabályosan szüretelni lehet a levegőből az iható édesvizet – persze ehhez egy megfelelő, méretarányos, pókhálószerű eszközre van szükség. A témát a Waterlooi Egyetem kutatta, majd közölte az eredményeket a Nature Water című folyóiratban.

A tudósok azt remélik, hogy a pókháló és különböző bogarak inspirálta megoldással hatékonyan lehet vizet gyűjteni a levegőből – a vízgőz megkötésével, majd folyadékká alakításával. A találmányukkal a világ édesvízhiányának egyre égetőbb problémáját szeretnék megoldani, úgy, hogy életképes alternatívát kínálnak a folyókból, tavakból, talajvizekből és óceánokból gyűjtött vízre.

A Michael Tam professzor és doktoranduszhallgatói, Yi Wang és Weinan Zhao vezette munka gyümölcse egy olyan technológia, ami nagy felületű szivacsokból vagy membránokból áll, és nehézgépek, illetve bonyolult folyamatok nélkül képes folyamatosan felfogni a természetes környezetben jelenlévő nedvességet.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„A pókháló egy mérnöki csoda: a vizet hatékonyan felfogja, ezért a póknak nem kell a folyóhoz vándorolni azért, hogy igyon, hiszen a hálóján kicsapódik a levegőben lévő nedvesség” – magyarázza a tanulmányról szóló publikációban Tam. Hozzáteszi: a namíbiai sivatagi bogarak hasonló módszerrel „vételeznek vizet a levegőből, amikor texturált testpáncéljukkal a szélbe hajolva vízcseppeket fognak fel a ködből. Ez lehetővé teszi, hogy a nedvesség összegyűljön és a szájukba csöpögjön”.

A természetes minta utánzásához ún. „biomimetikus felületmérnöki eljárást” vetettek be. Lényegében újraalkották a bogár testét borító szerkezetet, majd cellulózzal stabilizált viaszemulzióval olyan felületet hoztak létre, ami vonzza a kisebb vízcseppeket, de gyorsan és hatékonyan engedi el a nagyobbakat.

A találmány megépítéséhez kizárólag természetes és növényi eredetű, nettó zéró karbonkibocsátású anyagokat használtak. Ha ez nem lenne elég: az innováció minimális energiafelhasználás mellett fogja fel a vizet a levegőből, ráadásul hatékonyan páramentesíti is. Mivel a megoldás olcsó, energiatakarékos és környezetbarát, a kutatók már az eljárás felskálázásának lehetőségeit vizsgálják.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet