- Hirdetés -

- Hirdetés -

A polip bőre inspirálta az alakváltó okosgélt

A 3D nyomtatással készült anyag a fényre reagálva változtatja az alakját, úgy, mintha egy mesterséges és önálló izomszövet lenne.

A New Jersey-i Rutgers Egyetem mérnökei szerint az általuk fejlesztett anyag hamarosan új katonai ejtőernyők, rugalmas robotok és összehajtható kijelzők alapvető összetevője lehet. Ha már lúd, legyen kövér: az okosgél mellé készítettek egy olyan anyagot is, amely fény hatására a színét változtatja meg, írta a The Engineer, az ACS Applied Materials & Interfaces-en megjelent tanulmányra hivatkozva. A találmányokat az evolúció ihlette: a tintahalak és polipok álcázásra, illetve kommunikációra kifejlődött képességeit utánzó anyag született.

„Az egyre vékonyabb, nagyobb és fényesebb kijelzők mindenhol ott vannak, de rendkívüli képességeik ellenére továbbra is merev anyagokból készülnek, ezzel korlátozva az olyan lehetőségeket, mint a formai változatosság vagy egy háromdimenziós felülethez való kapcsolódás”, érvelt a kutatás létjogosultsága mellett a tanulmány fő szerzője, Howon Lee. A Rutgers Egyetem Gépészeti és Repüléstechnikai Tanszékének professzorasszisztense kifejtette: a fejlesztőcsapat merőben új mérnöki nézőpontot képvisel azzal, hogy puha anyagokhoz adható borításban gondolkodott, és ezzel lehetővé tette rugalmas kijelzők létrehozását.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A tudósok által 3D nyomtatással előállított okosgél tulajdonképpen egy olyan hidrogél, amely megtalálható pelenkákban, kontaktlencsékben, sőt az emberi testben is, csak jelen esetben fényérzékeny nanorészecskéket adtak hozzá. Ezzel a megoldással készült a fényviszonyok változására reagáló ún. „mesterséges izom”, amelyet 3D nyomtatásra is alkalmas anyaggal ötvöztek. A következő lépcsőfok a technológia érzékenységének, méretre szabhatóságának, tartósságának, válaszidejének és csomagolhatóságának a javítása lesz. Tehát hosszú út áll még előttük, de merőben új távlatokat nyitottak meg.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet