A robotokkal végzett rakodás előnyei

Az anyagmozgatás legalapvetőbb elemei a raklapok. Bár egyszerű tárgyak, a raklapok az ellátási lánc minden állomásán kulcsszerepet játszanak, de az üzemeken belül is megkönnyítik a különböző anyagok tárolását, mozgatását. A digitalizáció segítségével most még precízebbé válhat a velük végzett munka.

A Modern Materials Handling cikke megállapítja, hogy a különböző vállalatok évről évre több raklapot használnak (90%-uk minimum ugyanannyi vagy több raklapot használ az anyagmozgatáshoz, mint az előző évben), hiszen világszerte egyre nő a kiszállított csomagok száma. A több raklap használata szerencsére egyúttal több lehetőséget is kínál az automatizált raklapozásra és a hatékonyabb munka iránti igény kielégítésére.

Az automata rakodórendszerek előnyei

- Hirdetés -

Abban az esetben, ha nagyon sok egyforma terméket kell tárolni vagy mozgatni, a raklapok kitűnő eszköznek bizonyulnak helytakarékossági szempontból. Másrészről pedig a raklappakolás nem tartozik a legkívánatosabb munkák közé, ha fizikai anyagmozgatásról beszélünk, így az erre fordítható munkaerő is egyre csökken – főként ha három műszakban van szükség rájuk. Olyan is előfordul, hogy egyszerűen az hívja életre az automatizált raklapolási rendszerek iránti igényt, hogy az elvégzendő feladat az SKU-k száma vagy a megrendelések gyakorisága miatt túl komplex ahhoz, hogy az emberi munkaerő hatékonyan elvégezze. Ilyen például az az eset, amikor kevert cikkelemű raklapokat kell előkészíteni helytakarékosan, vagy éppen speciális, promóciós célú egységeket összeállítani.

Mivel az automatizált folyamatok esetében is az egyszerűség a legkívánatosabb, tehát akkor működnek leghatékonyabban, ha egyféle cikkelemről van szó; a fő különbség ebben az esetben a humán erőforráshoz viszonyítva a sebességben fejeződik ki.

Az idő előrehaladtával a rakodómunka bevett mintázatai megváltozhatnak, például egy új termék vagy egy eltérő méretű doboz esetén, ezek a változások azonban könnyen eltárolhatóak a rendszer memóriájában.

A vegyes raklapok problémája

A vegyes SKU-jú raklapok építése kiszámíthatatlan és összetett, mivel valószínűleg nincs két egyforma megrendelés. „Pedig manapság mindennapossá válik az ilyen egységek iránti igény – teszi hozzá Ken Ruehrdanz, a Dematic disztribúciós rendszer piacának menedzsere a Modern Materials Handling oldalán, „mivel az elosztóközpontok és az üzletek megpróbálják minimalizálni a készleten lévő termékek mennyiségét, hogy ezzel pénzt takarítsanak meg.”

A raklapok építése a kirakós játékokhoz hasonló: a rakodási folyamat során nemcsak a helytakarékosság jelenik meg, mint domináns szempont, de az is rendkívül fontos, hogy stabil egység legyen a végeredmény. Ezzel elkerülhető a termékek sérülése, főként az olyan érzékeny áruk esetén, mint például a pékáruk vagy sütemények. Az ilyen elemeket tartalmazó vegyes raklapokon a sérülékenységet figyelembe kell venni, és a megerősített csomagolással rendelkező terméknek kell a teljes raklapnyi áru külső helyeire kerülnie.

Lépések az automata rakodórendszerek felé

Az olyan komplex rendszerek kiépítése, melyben a be- és kirakodás is automatizált módon történik, először is sok adatot igényel. Mivel a hagyományos raklapolás során nem keletkeznek ilyen adatok, ezért a bevezetés előtt külön eszközökkel kell begyűjteni őket. A raktárgazdálkodás végrehajtó-rendszerekben (warehouse execution system, WES) a raklapok olyan sorrendben kerülnek berakodásra, hogy az a megrendelőnek a lehető legmegfelelőbb legyen. A rendszer előnyei ezenkívül a szállítás során is megjelennek, hiszen a termék útja követhetővé válik, és az üres raklapok visszaszállítása is könnyebben megoldható.

Az elmúlt években sokan tapasztalták az automata rakodórendszerek bevezetésekor, hogy a szoftverek pontatlanok, a robotok lassúak voltak. Mára a helyzet rengeteget javult, és a rendszerek sokkal gyorsabbá, pontosabbá és egyben biztonságosabbá is váltak.

Okosipar.hu

A cikk eredetileg a NEW technology magazin 5. számában jelent meg:

Akár ez is tetszhet