- Hirdetés -

- Hirdetés -

A robotoknak is szükségük van munkabeosztásra!

- Hirdetés -

A robotmenedzser szoftverek elősegítik, hogy az eszközeink munkája hatékonyabb legyen. A szoftver segítségével nemcsak a robot munkabeosztását tudjuk meghatározni, hanem az egyúttal igazodik a raktár, üzem vagy gyár épületén belüli protokollhoz is. A termelés során keletkező adathalmazok feldolgozása, aggregálása és rendszerezése pedig a „black factory” megvalósításának irányába mozdítja el vállalkozásunkat.

 A munkaszervezés mindennek az alapja

A robotok munkáját – éppen úgy, mint az emberekét – meg kell szervezni, hogy hatékonyan végezhessék a feladataikat. Azonban jelenleg a termelés digitalizációjának még nincsenek kitaposott ösvényei, melyeken a vállalatok járhatnának. Ráadásul a robotgyártók gyakran nem mérik fel alaposan a piacot, ezért nem a megfelelő eszközöket kínálják.

A munkaszervezéshez egyszerű megoldást jelent az EasyConnect Scheduler 1.0 szoftver, amely a robotok problémamentes bevezetését teszi lehetővé. A termékkel heti feladatlistát állíthatunk össze a mobil robotjaink számára, táblázatos formában. A rendszer úgy működik, hogy az adatbázisban tárolt feladatlista alapján osztja ki a feladatokat a robotoknak, vagy a flottakezelő jelöli ki egy adott feladat elvégzésére az eszközt.

A heti feladatlista a tervezett feladatokat és azok végrehajtási időpontját tartalmazza. A rögzített feladatok azonban módosíthatók, például az időpont utólag megváltoztatható. Lehetőség van a feladatok átmeneti felfüggesztésére is, ha valamilyen esemény miatt nem szeretnénk, hogy a robotunk dolgozzon. Mindemellett biztosított a feladatok törlésének lehetősége is.

Fontos eleme a rendszernek, hogy figyelembe veszi a vészhelyzeti eseteket, ezért aktív tűz- vagy vészjelzés esetén nem oszt ki feladatot a robotoknak.

Robotok irányítása tűz- és vészhelyzeti esetekben

A tűz- és vészhelyzeti eseteket, és az ezekre való felkészülést szigorú munkavédelmi előírások szabályozzák. Minden esetben a cél az emberi élet megvédése, a veszélyes helyzetek kezelése és a menekülés segítése. Ekkor a robotok is irányításra szorulnak, hogy ne zárják el a menekülési útvonalakat, ne akadályozzák a mentési műveleteket, illetve ne működjenek tovább, ha sérült ember tartózkodik körülöttük.

Ezt a témakört fedi le az EasyConnect Danger Protocol 1.0 termék, amely a következő funkciókkal rendelkezik:

  • robotok irányítása tűz- és vészhelyzeti esetekben
  • tűz- vagy vészjelzés aktiválása a felhasználói felületen
  • tűz- vagy vészjelzés aktiválása a tűzjelző rendszertől kapott üzenet alapján
  • veszélyzónák és nem megállítható zónák alkalmazása
  • zónák definiálása egy térképes zónaszerkesztő segítségével, amely a robot rendszertérképét használja
Robot működése a veszélyzónákban és a nem megállítható zónákban

Ahhoz, hogy a menekülési útvonalakat, tűzzáró ajtókat szabadon hagyjuk, tilos egy robotnak a kritikus területen működnie. Éppen ezért a kritikus pontok köré veszélyzónákat definiálunk, a veszélyzónákon belül pedig nem megállítható zónákat határozunk meg. Ha egy robot veszélyzónába kerül, a rendszer azonnal megállítja. A nem megállítható zónában pedig a rendszer folyamatosan felügyeli, hogy ne szakadjon félbe a munkája. Ezt a két viselkedést alkalmazva elérhetjük, hogy a kritikus pontokhoz ne kerüljenek közel robotok, illetve elhagyják azokat tűz- vagy vészjelzés esetén.

A két esetet külön kezeljük. Ha a robot tűzjelzés esetén nem érintkezik zónával, a működésébe nem történik beavatkozás. Ám vészjelzésnél a robot leáll, mindaddig, amíg a jelzés meg nem szűnik.

Smart Mission Trigger Box – SMTB

A kollaboratív és autonóm intralogisztikai robotok a nagy sávszélességű hálózatokon és 3D integrált alakfelismerő rendszerek segítségével hatványozottan növelik meg a termelés hatékonyságát.

Az SMTB eszközön keresztül akár az operátorok, akár a hagyományos vezérlők, a PLC-k is kapcsolatot tudnak teremteni a gyári IT-infrastruktúrával, azon belül pedig az autonóm és automata rendszerekkel. A termékek üzemeltethetők „kézzel” is, ugyanakkor konvencionális PLC- és szenzoros inputokat szintén tudnak kezelni, és így irányítani ipar 4.0-ás rendszereket. Az eszközöket egyszerű telepíteni a gyári környezetbe, könnyen betaníthatók.

Az SMTB rendelkezni fog ethernet, Modbus és Wi-Fi (2.5 és 5 GHz-es) hálózati csatlakozási lehetőséggel, képes feldolgozni operátor inputokat konvencionális ipari nyomógombok és egy Touch-panel által is. További előnye, hogy ipari szenzor jelkondicionáló áramkör mátrixot integráltak bele, amely minden típusú érzékelőt képes kezelni. Például induktív, kapacitív, ultrahangos, fotoelektromos és akár NPN- akár PNP-kimenettel rendelkező elemeket is. A bővíthetőség is fő szempont volt, ugyanis a végső termékhez több mint negyven szenzor csatlakoztatható.

Három példa:

  • Előfordul olyan automata gyártóberendezés, amelynél nincsenek operátorok, de húsz szenzor adatainak a figyelembevételével a gyár másik részén kell indítani ipar 4.0-s folyamatokat.
  • Egy félautomata munkaállomásnál nem szenzorokra, hanem nyomógombokra van szükség, hogy az operátor a megfelelő ipar 4.0-s rutint tudja aktiválni, és a folyamatok haladásáról egy grafikus interfészen keresztül real time visszajelzést kell adni az operátoroknak.
  • Egy programozható logikának (PL) tudnia kell kommunikálni az eszközünkkel, és azon keresztül a mobil robotokkal, amelyek értelemszerűen nem képezik a gép részét. A PLC akár az üzem másik végéből is meghívja a robotot valamilyen feladatra.

A fejlesztés jelenleg kis sorozatú validálásnál tart. A partnerek pozitív visszajelzéseket adtak, amelyek figyelembevételével tovább zajlik a hardver és a szoftver fejlesztése.

Robotcenter Kft.

Akár ez is tetszhet