A robotsügértől tuti halálra rémül a fogasponty

A szúnyogirtó fogasponty elriasztására fejlesztett ki robotikai megoldást egy ausztrál tudósokat is tömörítő csoport. Mielőtt hátradőlnénk: a hal nemcsak a gyilkos állatok Mekkájának tartott szigetországban, hanem hazánkban is megtalálható.

A ma már kártevőként számontartott Gambusia holbrookit a maláriaszúnyog természetes ellenségének szánva terjesztették el a világon, miután a Panama-csatorna építése alatt sikeresen visszafogta a fertőző vérszívók szaporodását. Azóta nemcsak szúnyogokat zabál, hanem szinte mindent, ami az útjába kerül: rajban támadva pusztítja a nála akár jóval nagyobb halakat, és főleg petéken vagy kétéltűek tojásain él – írja a Science Daily.

Megelégelve a kiirtott fajok passzív számolgatását ausztrál, amerikai és olasz kutatók kezdték el tanulmányozni a hal viselkedését, remélve, hogy félelem gerjesztésével befolyásolni tudják annak fiziológiáját és termékenységét. A feladat nem volt egyszerű, hiszen olyan megoldást kellett találni, amivel csökkenteni lehet a fogasponty egyedszámát, miközben más fajokban nem esik kár. A projekt gyümölcse egy olyan vízi robot lett, ami élethűen utánozza a hal nemezisének számító pisztrángsügér mozgását.

- Hirdetés -

A mesterséges mimikri jól vizsgázott, állapította meg elégedetten a Nyugat-Ausztráliai Egyetemen dolgozó Giovanni Polverino, a kutatásról szóló tanulmány fő szerzője. A robot gépi látással azonosította az ebihalak közé úszó fogaspontyokat, és támadást imitálva elkergette őket. A tesztek kimutatták, hogy nemcsak lokális és ideiglenes riasztásra alkalmas (miközben más fajokat hidegen hagy), hanem arra is, hogy stresszben tartsa a kártevőket, amelyek jelentős súlyvesztést, alakváltozást és csökkenő termékenységet produkáltak. A fiziológiai változásaik tartósan fennmaradtak, ráadásul még hetekkel később is kerülték a sügér vélt territóriumát, amelyben így növekedésnek és fejlődésnek indulhattak az ott elhelyezett ebihalak.

A tudósok meggyőződtek róla, hogy az összhatást tényleg a robot váltotta ki, és nem az akvárium, amiben a kísérleteket végezték, mert azok a fogaspontyok, amelyeket ugyanilyen körülmények között tartottak, de nem találkoztak a géppel, folytatták normális életmódjukat.

A csapat a biztató első eredmények után Ausztráliában, tiszta vízű medencékben teszteli tovább a robotsügért, és itt már két veszélyeztetett faj óvására fogják be. Ha sikerrel járnak, új utak nyílnak a robotika számára: invazív fajok ellen is bevethetik, így segítve a biodiverzitás visszaállítását.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -