A Schneider Electric, a Capgemini és a Qualcomm új projektben mutatja meg az 5G erejét

Az 5G-s mobiltechnológia ipari alkalmazási lehetőségeit emeli új szintre a Schneider Electric, a Capgemini és a Qualcomm Technologies közös projektje, amelyet a barcelonai Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress – MWC) jelentettek be. A három cég által kidolgozott egyedülálló, 5G-képes, automatizált emelőmegoldás az acélművektől a kikötőkig számos területen hozhat jelentős hatékonyságjavulást.

A repülőgépgyártástól az autóiparon át, az acélgyártásig és a hajózásig, az emelőberendezések kritikus szerepet játszanak az ellátási láncban és azokban a gyártási műveletekben, melyek során nehéz anyagokat és árukat szállítanak akár több száz méteres távolságra. Ezeket a daru-rendszereket úgy tervezték, hogy kihívást jelentő ipari környezetben, például szélsőséges hőmérsékleten és nagy távolságokon át is megfelelően működjenek.

A Schneider Electric, a Capgemini és a Qualcomm Technologies egy új emelőmegoldást fejlesztett ki közösen a Schneider Electric franciaországi Grenoble-ban található laboratóriumában. Ez az új emelőmegoldás, a 5G Private Network, a vezetékes kapcsolatok helyett vezeték nélkülit használ, ráadásul a Schneider Electric ipari automatizálási rendszerének meglévő vezeték nélküli kapcsolatait is egységesíti. A megoldás ezáltal jól érzékelteti, hogyan lehet az ipari telephelyeken egyszerűsíteni és optimalizálni a digitális technológiák bevezetésével, legyen szó acélművekről, vagy akár kikötőkről.

- Hirdetés -

Vezeték nélküli, automatizált emelés

Az automatizált emelőrendszerek növelik a termelékenységet, a biztonságot és az üzemi teljesítményt, azonban gyors reakcióidőt, nagy pontosságot és megbízhatóságot, 24/7-es rendelkezésre állást, valamint a kézi irányítás és autonóm működés képességét egyaránt igénylik. További kihívást jelent, hogy több rendszernek kell egyszerre használnia ugyanazt a hálózatot, például a megfigyeléshez és távoli működtetéshez alkalmazott ipari kameráknak, illetve a PLC-knek (programozható logikai vezérlőkkel).

Az 5G alacsony késleltetési ideje lehetővé teszi, hogy a rendszer kiváltsa az üvegszálas kábeleket a távvezérlés során, és így egyaránt megfeleljen a hálózati komplexitás csökkentésére, a vezetékek elhagyására, valamint a hosszú távú megbízható kapcsolat biztosítására vonatkozó igényeknek.

A projekt során a Capgemini szorosan együttműködött a Schneider Electrickel az optimalizált, végponttól végpontig terjedő 5G megoldás megtervezésében és a Schneider Electric ipari felhasználási elképzeléseire vonatkozó üzleti eredmények meghatározásában. Emellett a Qualcomm Technologies legújabb innovációin alapuló rendszerintegrációs támogatást is nyújtott, és segítette a Schneider Electricet a felhasználási igényeinek megfelelő 5G hálózat integrálásában.

Az új, automatizált emelőmegoldás ötvözi a Schneider Electric ipari automatizálásban szerzett szakértelmét a Qualcomm Technologies vezeték nélküli technológiák, számítási és mesterséges intelligencia-innovációk terén szerzett gyakorlatával, valamint a Capgemini hálózatok kiépítése és a rendszerintegráció terén gyűjtött tapasztalataival, aminek köszönhetően jobb teljesítményt és egyszerűbb megvalósítást kínál, miközben az ügyfelek számára is nagyobb hatékonyságot és a termékek gyorsabb piacra jutását eredményezi.

Schneider Electric