A Sony villamos energiává alakítja az irodai elektromágneses zajt

A formabontó energiagyűjtő modult, amivel hasznosíthatóvá válnak az ipari és irodai környezetek műszaki berendezési által keltett elektromágneses hullámok, a Sony Semiconductor Solutions Corp. (SSS) jelentette be. Az eszköz már most több tucatnyi mikrowatt vagy milliwatt teljesítményre képes.

A modul az ipari környezetben és az irodákban található elektromos és elektronikus berendezések – például a gyári robotok, illetve a munkahelyi számítógépek és a világítótestek által keltett elektromágneses zajt használja fel. Ezeket a hullámokat állítólag nagy hatékonysággal alakítja elektromos árammá, amivel aztán alacsony energiafogyasztású IoT-érzékelőket táplálhat meg és akkumulátorokat tölthet fel.

A technológia egy újszerű antennatechnológiát használ, ami a „zajos” elektronikus berendezések fém alkatrészeit az antenna részeként kezeli, majd az általuk keltett elektromágneses hullámok zaját néhány Hz-től egészen 100 MHz-ig terjedő széles spektrumon alakítja villamos energiává egy megnövelt konverziós hatékonyságú áramkör segítségével. A technológia irodákban, kiskereskedelemben, energiafigyelő hálózat részeként, de akár otthon, illetve bel- és kültéren is alkalmazható.

- Hirdetés -

A SSS technológiája duplán hasznos: egyrészt folyamatosan gyűjti a műszaki eszközök elektromágneses hullámzaját, másrészt a feszültség ingadozásának érzékelésével lehetővé teszi az elektronikus eszközök állapotának megfigyelését. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazások normál működésének érzékelése vagy az eszköz meghibásodásának előrejelzése is lehetségessé válik, például világítás vagy akár beépített motorral rendelkező robotok esetében. A vállalat közölte: a technológia megvan, és elkezdi keresni a különböző iparágakat képviselő partnereket, akik erre alapuló termékeket fejlesztenének.

Gábor János, Okosipar.hu