A SpaceX decemberben megrepteti a Starshipet

Mark Kirasich, az Artemis holdprogram fejlesztését felügyelő magas rangú NASA-tisztviselő az Ügynökség Tanácsadó Testületének élőben közvetített ülésén elmondta, hogy a Starship első tesztrepülésére végre sor kerülhet a jövő hónapban. A Reuters szerint Kirasich elmondta, hogy a NASA négy nagy űrrepülést követ nyomon, és az első december elején lesz – írja az Engadget.

A SpaceX korábban közzétett tervei alapján a Starship űrhajó a Super Heavy hordozórakétával a vállalat texasi Boca Chica létesítményéből indul majd. A hordozórakéta a repülés után három perccel szakad le, és a Mexikói-öbölben ér földet, míg maga a Starship űrhajó pályára áll, majd visszatér, és Hawaii közelében landol az óceánon. A vállalat várakozásai szerint a teljes tesztrepülés 90 percig fog tartani.

A SpaceX már 2021 közepe óta tervezi a Starship első repülését, de különböző műszaki és szabályozási okok miatt mindig elhalasztották. Az űrvállalat Boca Chicában található indítóberendezése például csak a közelmúltban esett át az FAA környezetvédelmi vizsgálatán. És az FAA még akkor is több mint 75 változtatást követelt meg a cégtől a repülések környezeti hatásainak mérséklése érdekében, mielőtt megadja az indítási engedélyt.

- Hirdetés -

Az FAA szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy az ügynökség csak azután adja meg a vállalatnak a kilövési engedélyt, „miután a SpaceX minden, még hiányzó információt átad, és ezeket az ügynökség teljeskörűen elemzi.”

A SpaceNews megjegyzi, a SpaceX-szel a repülés előtt további teszteket is el kell végezni és ezeket engedélyeztetni. Ilyen többek között a Super Heavy hordozórakéta mind a 33 Raptor hajtóművének statikus tűzpróbája.

A júliusi statikus tűzpróba lángokkal végződött, amikor a hajtóanyagok a gyorsítórakéta alatt meggyulladtak. A SpaceX következő, augusztusi kísérlete simán ment, de a vállalat ekkor csak egyetlen Raptor hajtóművet indított be a Super Heavy-n. A Starshipnek ráadásul egy nedves főpróbán kell átesnie, amelynek során a hajtóanyagokkal megrakott rakéta úgy megy át a kilövési visszaszámláláson, hogy közben nem indul el.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -