A startupok számára óriási érték a szabadalom

A cégek értékét számos tényező alkotja. A technológia folyamatos fejlődése és a hatalmas piaci verseny miatt a vállalatok egyre nagyobb hasznot remélnek a szabadalmaztatástól. A Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. szellemitulajdon-kezelési tanácsadójával, Pethő Leventével beszélgettünk a találmányokban rejlő potenciálokról.

Ha egy találmányt szeretne szabadalmaztatni egy cég, miben tudtok a segítségére lenni?

Cégcsoportunk a teljes innovációs folyamat során segíti a cégeket. A fejlesztési projekt megfogalmazásától a kifejlesztett találmányok forgalmazásáig minden szellemi tulajdonnal kapcsolatos problémában tudunk segíteni. A Danubia IP foglalkozik a szellemi tulajdon hasznosításával, ami számos üzleti fókuszú kérdést rejt, a Danubia Legal a jogi kérdésekkel, a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda pedig az iparjogvédelemre koncentrál, tehát például szabadalmat szerez az ügyfélnek.

- Hirdetés -

Ez a találmány piaci sikere szempontjából egy kritikus lépés, mivel minél értékesebb egy találmány, annál nagyobb a jelentősége a szabadalmi leírásnak, illetve annak, hogy az hogyan van elkészítve. Minél jobban szerkesztett a szabadalmi leírás, annál szélesebb körű védelmet biztosít a jövőben, ez pedig sok pénzt érhet a tulajdonosának.

Ahhoz, hogy mélyebbre tudjunk ásni, érdemes előbb tisztázni az alapfogalmakat. Mit jelent például az, hogy szabadalom?

A szabadalom egy piaci monopoljog egy adott műszaki megoldásra, tehát nem csak egyetlen termékre, hanem termékek szűkebb vagy szélesebb körére. Ezt a monopoljogot az újító azért kapja, hogy a költségigényes és kockázatos innováció megtérülhessen, így teremtve meg az újító számára a fenntarthatóságot. A társadalom cserébe megismerheti a találmányt, mivel a szabadalmi hivatal publikálja azt. Az oltalmi idő leteltével pedig voltaképpen meg is kapja azt, a találmány közkinccsé válik.

Hogyan juthat el egy cég a szabadalmaztatásig?

A szabadalom megszerzésének három fő kritériuma van: az újdonság, a feltalálói tevékenység és az ipari alkalmazhatóság. Leegyszerűsítve, ha a találmány minden korábbi megoldástól érdemben és előnyösen különbözik, és megvalósítható. A korábbi megoldások körébe minden beleértendő, ami elérhető publikus adatbázisokban, könyvtárakban, vagy éppen egy konferencián hangzott el.

A Danubia IP a szellemi tulajdon hasznosításában, kockázatkezelésben, iparjogvédelmi pályázatok kezelésében nyújt segítséget a magyar cégek számára. Hogyan zajlanak ezek a folyamatok?

A szellemitulajdon-kezeléssel kapcsolatos tudatosság viszonylag alacsony, főleg ahhoz képest, hogy ez mekkora érték vagy éppen mekkora probléma tud lenni. Ebből adódóan legtöbbször egy eseti szakértői feladat vagy problémamegoldás kapcsán kerülnek velünk kapcsolatba a cégek.

Ilyen például a szellemitulajdon-értékelés, ami a Danubia IP egyik legfontosabb és meglehetősen speciális szolgáltatása már hosszú évek óta. Ez sokszor egy adott tranzakcióhoz vagy könyvelési lépéshez kapcsolódik, de a munka során elég sok minden előkerül a cég működésével kapcsolatban, így kiderülhet például, hogy a gyakorlatuk nem felel meg a törvényi előírásoknak. Ennek kapcsán pedig elindul egy hosszabb együttműködés.

Más esetekben sajnos egy kellemetlen esemény vagy jogvita miatt találkozunk először egy céggel. Ilyenkor általában sokkos állapotban érkeznek az ügyfelek, de sokszor már a kezdeti megbeszélés során fel tudunk vázolni egy olyan megoldást, ami egész más megvilágításba helyezi a szituációt. A jogi kockázatok minimalizálása, a szellemi vagyon megőrzése és gyarapítása, illetve hasznosítása a célunk.

Ezeken felül a Danubia ügyfeleit iparjogvédelmi pályázatok megírásával és menedzselésével, valamint a nagyobb összegű K+F pályázatokban lévő iparjogvédelmi költségsorok megtervezésével is segítjük.

A magyar cégek mennyire nyitottak arra, hogy igénybe vegyék a szolgáltatásaitokat?

A magyar cégekkel kapcsolatban régóta téma a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál, illetve a szakmai konferenciákon is, hogy az iparjogvédelmi tudatosság és aktivitás stagnál. Ezen az innovációs és fejlesztési  források sem nagyon tudtak segíteni, így a szabadalmi- és védjegybejelentések száma alacsonyabb az ország potenciáljánál. Ugyanakkor, ahogy említettem, nem csak oltalomszerzéssel foglalkozunk és szerencsére – megfigyelésünk szerint – egyre többen ismerik fel, hogy az IP menedzsment segítségével hogyan kerülhetnek el a kockázatokat, vagy miképpen realizálhatnak plusz hasznot.

Az új cégek az induláskor sokszor küzdenek nehézségekkel. Mire kell odafigyelnie egy startupnak, ha például saját, eddig nem használt technológiával dolgozik?

A 2010-es évektől egyre több startup jelent meg a piacon, akik sokszor olyan területen dolgoznak – jellemzően az információtechnológiában –, ahol mérlegelni kell, hogy milyen intézkedéseket tesznek és mikor, mert nem feltétlenül a klasszikus út, tehát a szabadalmaztatás a célravezető. Mivel azonban előbb-utóbb átesik majd egy jogi auditon, egy startupnak a kezdetektől fontos, hogy a szellemi tulajdonát is felkészülten és átláthatóan kezelje. Ez érinti a fejlesztések belső folyamatát, a partneri szerződéseket, a jogtisztaság ellenőrzését vagy például a szellemi tulajdon apportálását.

A szellemi tulajdon voltaképpen versenyelőnyt jelenthet a startupoknak. Hogyan használhatják ezt ki, és profitálhatnak belőle?

Ha szellemi tulajdonnal rendelkezik egy vállalat, az mindenképpen jobb alkupozíciót jelent a vevőkkel és a befektetőkkel való tárgyaláskor. A szabadalom azt jelenti, hogy a cég monopolhelyzetben van a piacon, ezért magasabb árat érvényesíthet. A vásárlói bizalom is magasabb az ilyen cégek iránt, mert várhatóan hosszabb ideig maradnak a piacon azok, akik innovációval is foglalkoznak, befektetnek a technológiába.

Ha már profitról beszélünk, ejtsünk szót a dolog másik oldaláról is. Milyen kockázatot jelent a szellemi tulajdon?

Míg a haszon leginkább az innovatív cégeknél jelentkezik, a kockázat bárkit érinthet. Az egyik legfőbb veszély az, hogy valaki, például egy korábbi alkalmazott, eltulajdonítja a szellemi tulajdont. Lehet ez ügyfél-adatbázis, belső know-how, gyártástechnológia, forráskód és még sok egyéb – ha ezeket nem megfelelően kezelik, akkor fájdalmas tapasztalatokkal és egy új konkurenssel kell szembenéznie a tulajdonosnak; egy addig nem realizált értéket vagy versenyelőnyt veszít el.

Egy másik veszélyes terület a Freedom to Operate, azaz a szabadalomtisztaság kérdése.

Ennek során azt vizsgáljuk, hogy az üzleti tevékenység nem ütközik-e más cég iparjogvédelmi oltalmába vagy egyéb jogaiba; ez előfordulhat egy új terméknél vagy egy új márkánál is.

A legtöbb cég egyébként nincs tisztában azzal sem, hogy ha egy munkatársa valamilyen új műszaki megoldást dolgoz ki – amely szabadalmaztatható lenne –, akkor a cég köteles ezért feltalálói díjat fizetni, és ez bizonyos szerzői művekre is igaz. Ha nem teszi meg, akkor nem a jogszabályok szerint jár el, és ebből könnyen jogvitás helyzet alakulhat ki.

Összességében elmondható, hogy ha egy cég elhanyagolja a szellemi tulajdonát, azzal egyfajta adósságot halmoz fel, amit előbb-utóbb meg kell fizetnie.

Ha sikerült szabadalmaztatni egy ötletet, az hogyan változtatja meg a cég értékét?

Mindenképpen emeli az értékét, és megjelenik a cég megítélésében is: a befektetők, a bankok és a külső partnerek szemében felárazódik. Ha egy startup legfontosabb értéke a technológia, akkor a szabadalom az, ami ezt az értékes technológiát forgalomképessé teszi, és ezzel kibővíti a cég üzleti lehetőségeit. A szabadalom egyúttal befektetői biztosíték is és sokkal jobb exit-stratégiát is jelent egy startup esetében, mert adott esetben jobban lehet strukturálni az exitet és jobban is lehet árazni, vagyis kedvezőbb feltételekkel lehet végül felállni a székből.

Némethi Botond / NEW technology magazin