A Strabag gyártásirányítási rendszert fejleszt Magyarországon

A Strabag Építőipari Zrt. gyártásirányítási rendszert fejleszt Magyarországon – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a projekt 1,033 milliárd forintot meghaladó összköltségéhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal mintegy 399 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott.

A közleményben ismertetik, hogy a projekt célja a hatékonyság növelése, új tervezési, építési metódusok, támogatások kialakítása, az építőipari kivitelezési idő, költségek, és az általános munkaerő-hiány csökkentése digitális megoldások integrációjával.

- Hirdetés -

A projekt elsősorban a klasszikus építőipari üzemi előregyártó rendszerek fejlesztésére, tervezésre irány, a BIM (Building Information Modeling) épületinformációs modellezésen, és annak integrált hasznosításán alapul, és érinti a hídgerenda-gyártást, a lakóépület-építést és az acélfeldolgozást.

A fejlesztés eredményeként kialakuló termékek és tudás olyan ágazatokon átívelő gyakorlati haszonnal, piaci lehetőségekkel is bírnak majd, amelyek az építőiparban jelentős jövőre számíthatnak, és kiemelkedő jelentőségük lehet Magyarországon.

A nemzetközi szinten is kimagasló hatékonyság elérésével a teljes beruházás lebonyolításához szükséges idő mintegy harmadával redukálható.

Az élőmunkaigény kiváltása automatizálással, robotizálással a munkadíjak, a végtermékek árának csökkentését eredményezheti. A modern, digitális eljárásoknak köszönhetően a projekt közvetlenül hozzájárul a befogadó és fenntartható társadalom, élhető környezet prioritáshoz – közölte a Strabag Építőipari Zrt.

MTI

Akár ez is tetszhet