A svédek is beszállnak az önvezető teherautó bizniszbe

Félmilliárd dolláros tőkebevonással vesz repülőrajtot a stockholmi Einride, hogy beindítsa autonóm, teljesen elektromos teherautójának továbbfejlesztését és alkalmazását, amivel öles lépést tesz az új piacok felé – írja a The Robot Report. A svéd vállalat egyébként hat éve létezik, de eredetileg egy elektromos meghajtású, illetve egy nagyrészt önvezető, de távolról, emberi kezelő által is vezethető teherautóban gondolkodtak. Ez a stratégia némileg megváltozott.

Az Einride csak az elmúlt egy év során több európai államban, így Németországban, Belgiumban, Hollandiában, Luxemburgban és Norvégiában is terjeszkedni kezdett, miközben tekintélyes ügyfélkört épített ki. Partnerei között van már az Electrolux, a GE Appliances, a Haier és a Bridgestone. Az első sikeres közúti teszteket Amerikában hajtották végre idén októberben, így elérkezettnek látták az időt a fejlesztés felgyorsítására.

Robert Falck alapító-vezérigazgató meggyőződéssel jelentette ki, hogy „tisztább, biztonságosabb és hatékonyabb módját” teremtik meg az árumozgatásnak, sőt, olyan ökoszisztémát hoznak létre, hogy „a legrugalmasabb, leginkább jövőbiztos megközelítést” kínálják a teherszállítás villamosítására.

A nemrég lezárt, 500 millió dolláros (kb. 195 milliárd forintos) tőkebevonás szerintük hosszútávú finanszírozást biztosít a jelenlegi és jövőbeli elektromos nehézgépjármű-flottáik kifejlesztése számára. A befektetők között olyan cégek vannak, mint az AMF vezető svéd nyugdíjalap vagy az EQT Ventures, a Northzone, a Polar Structure, a Norrsken VC és a Temasek.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#