A szánkon érezzük a virtuális valóság ízét

A Carnegie Mellon Egyetem Future Interfaces csoportjának kutatói kifejlesztettek egy olyan eszközt, amely a VR-sisak aljára erősíthető. A rendszer lehetővé teszi az okuláré viselői számára, hogy megtapasztalják, milyen érzés vizet inni egy szökőkútból, vagy ha végigfut az arcukon egy pók – írja cikkében a Popular Science.

A VR-eszköz kiegészítője apró, ultrahangos hangszórókból áll, amelyet a szemüveg aljára erősítenek, s olyan frekvencián generálnak hangokat, azaz nyomáshullámokat, amelyeket az emberi fül nem érzékel. A hullámokat jelátalakítók közvetítik az arc irányába, az akusztikus energia segítségével ingerlik az ajkakat, illetve a fogakat és a nyelvet is.

Vivian Shen, a Carnegie Mellon Egyetem doktorandusza szerint azért minősült jó döntésnek az ultrahangos haptikával dolgozni, mert célirányosabb hatást érhetnek el általa. A száj kifejezetten alkalmas tesztcélpont, mivel különösen érzékeny területe az emberi testnek. A kutatók többek között a hatás erősségét, helyét, időtartamát és stabilitását is vizsgálhatták.

- Hirdetés -

Rövid bemutató videó az eszköz működéséről:

Az eszköz prototípusa úgy nézett ki, mint egy régi írógép billentyűi egy, a felhasználó ajkai felé irányított mini reflektorokkal. A demózást kis csoport végezte egy játékon keresztül, amelyben pókok kúsztak át rajtuk, esőcseppek csorogtak az arcukon, fröcskölt a sár és nem mellesleg vízsugarak érték a szájukat.

A lenyűgöző eredmények ellenére a szájhaptikus rendszer nem feltétlenül tökéletes. „A fő problémát a kalibráció jelenti” – magyarázza Vivian Shen. „Mivel minden embernek más az arcgeometriája, nehéz a jelátalakítókat a megfelelő helyre pozicionálni, hogy az animációk a tervezett helyre, a szájra képződjenek le. Továbbá voltak olyan felhasználók, akik nem érezték az eszköz hatását. A jövőben ezek áthidalásán fogunk dolgozni.”

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet