A szerszámgép, mint minden gépek őse

A XIX. században az ipari termelés kialakulásával a szerszámgép története szárnyalni kezdett. A gőzgép, mint kulcsfontosságú technológia, lehetővé tette a termelőeszközök gépi meghajtását. Innentől kezdve a gépesítésnek köszönhetően az emberi erő fontossága háttérbe szorult, ez komoly lehetőségeket nyitott meg. A szerszámgépek jelentősége az ipari termelésben napjainkig töretlen. Számos használati tárgyunk legyártásához nélkülözhetetlenek a szerszámgépek.

A szerszámgépek szerepe

Szerszámgépek nélkül a világunk ma egészen máshogy festene. A szerszámgépeken a szerszámok segítségével lehet megmunkálni a munkadarabokat. Ez a művelet a szerszám és a munkadarab egymáshoz viszonyított mozgásán alapul, amit a szerszámgép határoz meg. A gyártási eljárástól függően megkülönböztetünk elsődleges alakadó-, alakító-, és forgácsoló szerszámgépeket. Elsősorban a nagy pontosság és a geometriai alakzatok gyakorlatilag végtelen tárháza biztosítja a forgácsoló szerszámgépek jövőjét.

- Hirdetés -

A szerszámgépek fejlődése megváltoztatta a világot és az emberiség fejlődését is befolyásolta. Szinte az összes ipari termék szerszámgépek igénybevételével készült. Szerszámgépek nélkül nem léteznének motorok, sugárhajtóművek, nem létezne elektronika alumíniumházakban, a sort bármeddig lehet folytatni. A szerszámgépek jelentik az ipari termelés alapját. Ezért nem véletlenül beszélünk róluk “minden gépek őseként”.

Különösen az innovációalapú gazdaságok, mint Németország vagy Japán példája mutatja a szerszámgépipar fontosságát. Már régóta ők diktálják az iparág technológiai színvonalát, és egyre nagyobb teljesítményű és pontosabb szerszámgépeket képesek kifejleszteni. Ez pedig kulcsszerepet játszott más iparágak fejlődésében, egyre jobb minőségű implantátumok az orvostechnikai iparban, egyre összetetteb könnyűszerkezetek a repülőgépgyártásban, illetve egyre termelékenyebb gyártórendszerek az autóiparban, mindezek létrehozásában fontos szerepe volt a szerszámgépeknek.

A jövő szerszámgépei

A technológiai fejlődés ellenére a bevált gyártási eljárások nem veszítik el a jelentőségüket. A felületminőség javításának folyamatos igénye mellett az egyre szigorúbb méret-, alak-, és helyzettűréseknek is meg kell felelni, ezért a fémforgácsoló szerszámgépek a jövőben is nélkülözhetetlenek lesznek az üzemekben.

Az új eljárások, mint az additív gyártás lehetőségeit szem előtt tartva a hagyományos és – ebben az esetben – az additív technológiák okos kombinációjával egyedülálló előnyöket lehet elérni. A terméktervezésekor tapasztalható nagyobb szabadság mellett a funkciók integrációja is megvalósul.

Emellett a pontosság, a termelékenység és megbízhatóság növelése, a nagyobb automatizáltsági fok és az egyre rugalmasabb gyártórendszerek iránti igény határozzák meg a jövő szerszámgépeinek fejlesztési irányát. Ezt a fejlődést az új technológiák és a gépészeti tervezés és az informatika egyre szorosabb összefonódása is befolyásolja.

3. A DMG MORI 1870 óta fejleszt mérföldkő jelentőségű technológiákat, csakúgy, mint a bielefeldi GILDEMEISTER
A hagyományokból építkező jövő

A DMG MORI hagyományokkal rendelkező iparági vezető. A vállalat 1870 óta fejleszt mérföldkő jelentőségű technológiákat. A fejlődés és az új utak felfedezéséhez szükséges bátorság több mint 150 éve fontos összetevője a DNS-ének. Ettől vált a DMG MORI a világ egyik legnagyobb szerszámgépgyártójává. Ennek a hagyománynak az alapjain és az automatizálás, a digitalizáció és a fenntarthatóság, mint stratégiai pillérekre építkezve a DMG MORI a gépészet és a digitalizáció összefonódásával tör előre. A vállalat ugyanilyen mértékben alakul át egyszerű szerszámgépgyártóból átfogó hozzáadott értéket nyújtó partnerré és úttörővé az ügyfelei számára.

DMG MORI

Akár ez is tetszhet