A tajvani kutatók öngyógyító üveget készítenek a 3D nyomtatáshoz

A tajvani Nemzeti Központi Egyetem kutatói UV- és hőálló, öngyógyító emulziós üveget fejlesztettek ki. A tulajdonságok lenyűgöző arzenálja miatt a folyadékszerű szilárd anyag (LLS) tökéletesen alkalmas hordozóközegként való használatra.

Forrás: 3dprintingindustry.com

A Tajvani Nemzeti Központi Egyetem által létrehozott ellenálló üveg segítségével az UV-re és hőre szilárduló tinták (vagy gyanták) közvetlenül 3D formátumba írhatók, és a környező LLS-től függetlenül, annak változásai nélkül kikeményíthetők.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az üveget a kutatók számos mechanikai vizsgálatnak is alávetették, hogy meghatározzák annak alkalmasságát a hordozóközegként való felhasználásra. A kutatók szerint az LLS-anyagok erős hordozóanyagként használhatók a folyékony tinták esetében. Mivel a tintát a helyén tartják, miközben az megszilárdul, a tervezett geometriai ábrák is pontosan a helyükön maradnak. Támogató közeg nélkül a gravitáció és a tinta felületi feszültsége instabilitást eredményezne.

Az emulziós üveg még hatszori ultraibolya-besugárzás és hőhatás után is változatlan maradt, és megőrizte szerkezeti integritását, így az UV- és hőállóságát már bizonyította. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vizes mátrixban lévő, sűrűn elhelyezkedő olajcseppecskék felelnek az üveg rendkívüli rugalmasságáért. Ez „ön-gyógyító” képességet eredményez – ennek köszönhető, hogy az üvegben lévő lyukak vagy bemetszések automatikusan bezáródnak.

Míg a tajvani tudósok üveget használták a 3D nyomtatási folyamat elősegítéséhez, a világ másik felén élő kutatók kifejlesztették a 3D-vel nyomtatható üveget. A múlt év vége felé a svájci ETH (Eidgenössische Technische Hochschule ) Zürich tudósai egy 3D-nyomtatott üveg-szerkezettel módosított gyantát és DLP 3D nyomtatási technológiát használtak fel erre a célra. A nyomtatott üvegrészek esetében nagy térbeli felbontást értek el.

Kanadában az Université Laval kutatói új módszert fejlesztettek ki a speciális, lézer és infravörös optikai rendszerekben használatos, valamint telekommunikációs célra alkalmas üvegek létrehozására.

Hegyi Heni, NEW technology magazin

- Hirdetés -