- Hirdetés -

- Hirdetés -

A tervezésnek csak a számítógép szabhat határt

A számítógép használat régóta jelen van a tervezők munkájában. A Computer-aided design (CAD) rendszer olyan platform, amely a mérnökök és más tervező szakemberek tevékenységét segíti. A 2D rajzoló AutoCAD már 1982-ben létrejött, amelyet 1988-ban a Pro/Engineer alaksajátosság alapú modellező követett. 1995-ben a Solid Works, 1996-ban pedig a Solid Edge közepes bonyolultságú szoftverek születtek meg. A CAD múltját, jelenét és jövőjét vizsgáltuk Kovács Imrével, a Siemens Zrt. szoftverértékesítési vezetőjével.

„A CAD szerepe alapvetően ugyanaz maradt, mint ami évtizedekkel ez előtt volt. Azaz számítógéppel segített tervezése többek között termékeknek, gyártókészülékeknek, műszaki rajzoknak és az ezekhez kapcsolódó dokumentációknak. Felhasználása rendkívül szerteágazó, ma már legfőképpen a termék életciklus kezelésről (PLM) szól, amely megoldást biztosít a koncepcionális tervezéstől, különféle szimulációkon keresztül, gyártás előkészítés, gyártás és kivitelezés legutolsó fázisáig. Mindezt egyetlen munkafolyamatra, adatmodellre felfűzve támogatja az ipari digitalizációt” – foglalja össze Kovács Imre.

Kiemelkedő tervező szoftverek

- Hirdetés -

A Siemens egyik tervezőrendszere, az NX (NeXt Generation Technology) komplex feladatok ellátására képes, egy rendszeren belül kezeli a tervezést, megmunkálást, analízist, valamint a rajzokat. A különböző műveletek összehangolhatók, szimuláció végezhető el rajtuk – amely nemcsak arról szól, hogy mekkora terhelést bír el az adott szerkezet, hanem minden egyes komponensre vonatkozóan tesztelhető a működés, például: mennyire szükséges az alkatrész hűtése, milyen vibrációval fog működni.

A Siemens fejlesztései közt a szakértő kiemelte a Solid Edge 3D-s általános mérnöki tervező CAD szoftverét, mely a hagyományos modellezési technológia mellett szinkron technológiát tartalmaz, ezáltal kiemelkedő tervezési eszközt biztosít 3D prototípusok létrehozására, meglévő adatok módosítására és kezelésére.

Szakosodott tervezés

„A CAD szoftvereket kezdetben egyszerű geometriai modellezésre, műszaki rajzok készítésére használták. Ma különböző szakágakra bontható, többek között lemezalkatrész tervezés, összeállítás, gyártmány-család tervezés. Megjelentek a komplex szimulációs modulok a CAD rendszeren belül, amelyek nemcsak a szilárdságot, hanem a hangrezgést, hőterjedést, áramlást is képesek letesztelni” – magyarázza Kovács Imre, majd rátér az itthoni viszonylatokra: „A hazai iparban a multinacionális vállalatok a tervezőközpontjukat jellemzően a székhelyük közelében tartják, s gyakran részfeladatokkal bízzák meg a magyar szakembereket. A beszállítóiktól a részegységek megtervezését – vagy akár legyártását is – várják. A CAD rendszerekhez emiatt szükség van kommunikációs platformra, ahol az adatokat gyorsan kézbesíthetik. A magyar kkv-k körében szintén népszerűek a tervező szoftver termékek, kifejezetten sokan használják ebben a szegmensben a Solid Edge platformot. Abban különböznek a nagyvállalatoktól, hogy inkább egyéni számítógépeken futnak ezek a rendszerek, ezáltal az adatok továbbítása alternatív módon zajlik.”

Felhasználás Magyarországon

Magyarországon az új termék előállására szakosodott vállalatok száma alacsonyabb, mint a beszállítással foglalkozóké. Alkatrészeket gyártanak, részegységeket terveznek megrendelésre, amelyet CAD szoftver használatával végeznek.

„A kollaboratív engineering egyre elterjedtebb hazánkban, amely lehetővé teszi a tervezés során az együttműködést az üzleti partnerekkel, beszállítókkal és vevőkkel. Ezáltal a gyorsan érkező, sürgős módosítási kéréseket megfelelő módon képesek kezelni. A CAD szoftverek rendkívül széles körben felhasználhatók, tulajdonképpen a számítógép szab határt a felhasználásuknak” – mondja Kovács Imre.

Mesterséges intelligenciával átitatott jövő

„A CAD szoftverek a grafikus lehetőségek bővülésével lehetővé tették a komplexebb műveletek egyszerűbb tervezését. Az evolúció következő lépését a szakági modulok megjelenése jelentette. A szimuláció fejlődése szintén megkönnyítette a mérnökök munkáját. Mára eljutottunk egy olyan szoftverig, ami összefogja az ERP rendszertől kezdve a gépre helyezett adatgyűjtő szoftver munkáját. Teljesen digitális adatfolyamatot kapunk az integrált rendszerekről. A CAD jövőjét áthatja a mesterséges intelligencia, ami azt jelenti, hogy a gyártás során felhalmozódott adatokból visszakövetkeztethető legyen, milyen módosításokra van szükség a hatékonyság növeléséhez. Továbbá a kapott információkból tervezhető legyen a karbantartás. A CAD immár csupán kis komponense ennek a világnak, ugyanis az integrált öntanuló, intelligens, üzleti rendszerek jelentik a jövőt” – határozza meg az irányt Kovács Imre.

A Siemens támogatást nyújt a startup vállalkozásoknak ingyenes Solid Edge, vagy kedvezményes NX csomagok biztosításával. A programnak köszönhetően az előbbi esetében költségmentesen férhetnek hozzá a teljes termékfejlesztési portfólióhoz. A szoftver használatát egy évig élvezhetik a startupok, ám igény esetén ez a periódus meghosszabbítható.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet