A tintahal adta az intelligens folyékony ablak ötletét

Sokkal energiahatékonyabbá válhatnak azok az épületek, amelyekbe a tintahal bőre alapján készült ablakokat építik be. A Torontói Egyetem fejlesztése a fejlábú állat színváltó képességére alapoz: a mechanizmust egy többrétegű folyadékrendszer kialakításával tudják reprodukálni, hogy drasztikusan csökkentsék az épületek fűtéséhez, világításához és hűtéséhez kapcsolódó energiaköltségeket – írja a Yanko Design.

A gondolat gyakorlati megvalósítása azért lenne hasznos, mert ma is ismert, hogy az épületek energiájának több mint negyede az üvegablakokon keresztül szivárog el, holott ezt folyadékkal töltött panelek segítségével meg is lehetne akadályozni. A kanadai tudósok szerint utólag beépített ablakokkal ugyanolyan jól működne a megoldás, mint új építésű ingatlanoknál, ezért nincs olyan kifogás, hogy a konstrukciót régi házakba már kár beépíteni.

Az egyetemi projekt során abból indultak ki, hogy a tintahal egy bizonyos típusú pigmentet mozgat a bőrében ahhoz, hogy megváltoztassa a testfelülete színét. Ugyanezt a hatást mesterséges anyagokkal (vízbázisú folyadékokkal, például festékoldatokkal, glicerinnel és szénpor szuszpenziókkal) is elő lehet idézni. A műanyag lapokba épített csatornák és az azokat kitöltő folyadékok összességében viszonylag olcsó és nem mérgező megoldást jelenthetnek az energiahatékonyságra. A Torontói Egyetem az automata és elektrokromatikus redőnyök helyettesítésére tették le a voksukat a tintahal bőre mellett: a természetes tulajdonságok utánzásával szerintük el lehet érni, hogy az ablakok különbséget tegyenek a fény eltérő hullámhosszai között és reagáljanak is rájuk – az áteresztés szabályozásával.

 „Ha csak egyetlen olyan rétegünk lenne, ami az infravörös fény áteresztésének modulálására összpontosít, akkor azzal évente kb. 25 százalékot takaríthatnánk meg a fűtésre, hűtésre és világításra felhasznált energiából, míg ha két rétegünk van – infravörös és látható –, az inkább 50 százalék. Ezek nagyon jelentős számok” – szemléltette Raphael Kay gépészmérnök. A csapat egyelőre 30×30 centiméteres táblákon teszteli a rendszert, de már készítik a terveket a nagyobb „folyékony ablakokhoz”, amelyek a hőenergia 75 és a világításra fordított áram 20 százalékát lesznek képesek megspórolni.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet

- Hirdetés -

- Hirdetés -