A vasút az egyik megoldás a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére

A Bécs és Düsseldorf közötti vasúti közlekedés akár 70 százalékkal is csökkentheti a szén-dioxid- kibocsátást. Az innovatív megoldásoknak köszönhetően a logisztika számára is vonzóvá vált ez a forma, hiszen az autók berakodása is egyszerűbbé vált.

A Gebrüder Weiss szállítmányozási és logisztikai szolgáltató, valamint a fogyasztási cikkekre szakosodott Henkel az innovatív vasúti koncepciót választotta az áruk fuvarozására. 2021 májusa óta a Szerbiában gyártott Henkel mosó- és tisztítószereket vonattal szállítják az európai értékesítési piacra a Bécs-Düsseldorf vonalon. Ezt a szolgáltatást – amely évente mintegy 750 rakományt jelent – a Henkel düsseldorfi logisztikai központjával közösen tervezték meg. A két partner több szempontból is előnyös megállapodást kötött:

„Kikerülhetővé válik a jelenlegi teherautókapacitás-hiány, illetve akár 70 százalékkal csökkenthetjük az éghajlat szempontjából releváns kibocsátást – körülbelül 500 tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás a Bécs-Düsseldorf vonalon –, s mindeközben az elvárt szállítási időt is teljesítjük” – hangsúlyozza Roland Raith, a Gebrüder Weiss Szerbia országos vezetője.

- Hirdetés -

Korábban teherautóval szállították a Henkel termékeit a teljes útvonalon, ám ma már Bécstől a Helrom konténerszállító vagonjait alkalmazzák erre a műveletre. A megoldás lehetővé teszi, hogy a Gebrüder Weiss ugyanazokat a tárolókat használja, mint a közúti szállítmányozásnál, mivel a Helrom vagonjai kompatibilisek a kamion vontatóján szállított konténerrel. „A rakodási módszer teljesen akadálymentes” – magyarázza Roland Raith. „A Helromnak köszönhetően már nem kell a hagyományos vasúti eszközöket használnunk, nincs szükség darura vagy speciális darus pótkocsira. A tárolókat egyszerűen oldalirányban felcsúsztatjuk a tehervagonokra az elforgatható rakodóplatformok segítségével.”

A szállítási koncepciót a Gebrüder Weiss, a Henkel és a Helrom közösen fejlesztette ki és valósította meg. Külön előnye a vasúti fuvarozásnak, hogy a Henkel gyárához közvetlenül kapcsolódik az útvonala. „A rakodási pont direkt csatlakozással rendelkezik a düsseldorfi telephelyünkkel. Ez azt jelenti, hogy a termékeket közvetlenül a kocsikból kipakolhatjuk, és a raktárainkba szállíthatjuk. A vasúti kapcsolódás segítségével elkerülhetjük a teherautós szállítmányozást, csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátást, ezáltal javítjuk és fenntarthatóbbá tesszük a folyamatainkat” – magyarázza Patrick Csar, a Henkel Supply Chain Laundry & Home Care logisztikai és exportmenedzsere.

Hosszútávú logisztikai partnerség

A Gebrüder Weiss több mint 25 éve működik együtt a Henkellel. A logisztikai szolgáltató szárazföldi, légi és tengeri szállítmányozási szolgáltatást is biztosít partnerének különböző európai, ázsiai és egyesül államokbeli termelési, valamint elosztási központjai között. Az osztrák logisztikai vállalat már több alacsony kibocsátású teherautót állított hadrendbe a Henkel számára az európai szárazföldi útvonalakra.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -