A világ leghosszabb akkumulátora

Forrás: MIT

Az MIT kutatói egy Li-Fi fénykommunikációs rendszerre kötve mutatták be azt a 3D nyomtatással készülő lítiumion-szálakkumulátort, amiből akár szövetet is lehet gyártani, így – például ruházatokba ágyazva – mobiltelefonok és viselhető eszközök energiabankja lehet. Az eeNews szerint alig néhány mikronos vastagságú vezetékről van szó, és 123 mAh töltéskapacitással rendelkezik.

Bár valóban a világ leghosszabb akkumulátorát nyomtatták ki, az amerikai tudósok messze nem feszegették a technológia határait, hiszen állításuk szerint akár egykilométeres darab is gyártható belőle. A hihetetlen méretek ellenére stabilan működő eszköz elektrolit gélekből áll, és szabványos szálhúzó megoldással: az összes alkatrészt tartalmazó henger éppen csak olvadáspont fölé melegítésével, majd az elegy apró nyíláson át történő nyújtásával és tömörítésével készítik. Az igazi bravúr az, hogy a szükséges komponensek, például a lítium elrendezése mindeközben egy kicsit sem változik. A szál természetesen vízálló burkolatot is kapott.

„Ez a világ első 3D nyomtatással készült szálakkumulátora” – jelentette be az innovációt Tural Khudiyev egyetemi adjunktus. Hozzátette: az eszköz azért is egyedülálló, mert a gyártása egylépcsős, magyarán semmilyen utómunkát nem igényel, hiszen minden fém- és aktív alkatrész a vezeték anyagába integrálva kúszik elő a gépből. A szál ezt követően ma is használatban lévő szövőgépekkel megmunkálható, és gyakorlatilag tetszés szerinti, akkumulátorokat, vagy már elektronikus rendszereket tartalmazó szövetet lehet gyártani belőle. Jelenleg a demonstrációs szakasznál tartanak a fejlesztéssel: egy fénybázisú kommunikációs rendszer (Li-Fi) LED-jeit és vevőegységét táplálják vele.

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet