A világ robotjai 2020-ban

Készült az International Federation of Robotics (Nemzetközi Robotikai Szövetség) jelentése alapján

A 2020-as évben rekordot döntött a világban összesen dolgozó robotok száma, ugyanis 2,7 millió darab végzi feladatait idén a gyárakban. Ez a mennyiség 12 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az új robotok száma továbbra is magas, 2019-ben globális szinten 373 ezer darabot telepítettek. Ez viszont 12 százalékkal kevesebb a 2018-ban publikált adatokhoz viszonyítva, de még mindig a harmadik legmagasabb értékesítési volumen.

„A világ gyáraiban működő ipari robotok száma az állomány történelmét tekintve az eddigi legmagasabb szinten van” – emelte ki Milton Guerry, a Nemzetközi Robotikai Szövetség elnöke. „Az intelligens gyártás és automatizálás sikertörténet, ami világszerte nagyjából 85 százalékos növekedést jelent öt év leforgása alatt (2014 és 2019 között). Az új robotok értékesítésének a közelmúltban történt 12 százalékos visszaesése tükrözi a gazdasági nehézségeket, amelyek a két fő felvásárlóipari ágazatban megfigyelhetők. Az autóipar, valamint az elektromos/elektronikai ipar területén, az eddigiektől eltérően, kevésbé nagy volumenű a fejlődés e téren.”

„Emellett a koronavírus-járvány súlyos csapást mért a globális gazdaságra, ám a következményei még nem érzékelhetők teljes mértékben” – folytatta Milton Guerry az elemzését. „2020 hátralévő néhány hónapját az ’új normához’ való alkalmazkodás alakítja. A robotdisztribútorok alkalmazkodnak a piaci igényekhez, és különböző megoldásokat találnak ki a nehézségek áthidalására. Ebben az évben már nem valószínű, hogy nagyszabású megrendelések lendítenék fel az iparágat. Ez alól Kína képezhet kivételt, mert a koronavírust először Wuhan városában azonosították 2019 decemberében, és az ország már a második negyedévben megkezdte a kilábalást a válságos időszakból. Más gazdaságok szempontjából azonban jelenleg a fordulóponton állunk. De néhány hónapba még egészen biztosan beletelik, amíg az automatizálási projektek és a robotok iránti igény újra fokozódni kezd. Remélhetőleg 2021-ben helyreáll, ám 2022-ig vagy 2023-ig eltart a válság előtti szint újbóli elérése.”

- Hirdetés -

Ázsia, Európa és Amerika áttekintése
Ázsia

Ázsia továbbra is az ipari robotok legerősebb piaca – a kontinensen alkalmazzák a legnagyobb számú robotot. Kína üzemi készlete 21 százalékkal nőtt, 2019-ben elérte a 783 000 egységet. Japán a második helyen áll, mintegy 355 000 egységgel (+12 százalék az előző évhez képest). India pedig rekordot döntött, ők 26 300 egységnél járnak (+15 százalék az előző évhez képest). Öt év alatt India megduplázta az ország gyáraiban működő ipari robotok számát.

Az újonnan telepített robotok aránya Ázsiában a globális kínálat kétharmadát tette ki. A Kínában értékesített csaknem 140 500 új robot elmarad a 2018-as és a 2017-es rekordévektől, de még mindig meghaladja a hat évvel ezelőtti eladások számát, ami 2014-ben 57 000 darab volt. Lassult viszont a telepítések száma a vezető országokban, Kínában ez mínusz 9 százalékot, míg Japánban 10 százalékot jelent.

Kínában az új robotok nagy részét, 71 százalékát külföldi beszállítók biztosították. A helyi gyártók továbbra is főleg a hazai piacot szolgálják ki, ahol egyre nagyobb piaci részesedést tudnak szerezni. A beszállítók egységeiknek a 29 százalékát az autóiparnak nyújtják, míg a kínai beszállítók esetében ez a szám csak 12 százalék körüli. Ezért a külföldi beszállítókat jobban érinti a kínai autóipar visszaesése, mint a hazai beszállítókat.

Európa

Európa 2019-ben elérte az 580 000 működő egységet, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Németország továbbra is a fő felhasználó, mintegy 221 500 aktív robottal. Ez körülbelül a háromszorosa Olaszországénak, ami 74 400 egységet számlál, valamint az ötszöröse Franciaországénak, ami pedig 42 000 egységet jelent. Az Egyesült Királyság a negyedik helyen tartózkodik, mindössze 21 700 ipari robottal.

A robotértékesítések differenciált képet mutatnak az Európai Unió legnagyobb piacán, Németországban, ahol mintegy 20 500 robotot telepítettek. Ez jócskán a 2018-as rekordév alatt van (mínusz 23 százalék), de ugyanazon a szinten, mint 2014-ben és 2016-ban. Franciaországban (+ 15%), Olaszországban (+ 13%) és Hollandiában (+ 8%) nőtt az értékesítések száma. A robotika az Egyesült Királyságban továbbra is alacsony szinten van – az új telepítések 16 százalékkal lassultak.

Amerika

Az Egyesült Államok a legnagyobb iparirobot-felhasználó az amerikai kontinensen. Ezzel elérték az új rekordjukat, mintegy 293.200 egységgel, ami 7 százalékos növekedést jelent. Mexikó áll a második helyen 40 300 robottal, ami plusz 11 százalékot, utána Kanada következik, körülbelül 28 600 egységgel, ami plusz 2 százalékot jelent.

Az új telepítések az Egyesült Államokban 17 százalékkal estek vissza 2019-ben a 2018-as rekordévhez képest. Bár a 33 000 szállított egységgel az eladások száma továbbra is nagyon magas szintet képvisel, minden idők második legerősebb eredménye. Az Egyesült Államok robotjainak nagy részét Japánból és Európából importálják. Bár nincs sok észak-amerikai robotgyártó, számos fontos robotrendszer-integrátor dolgozik a régióban. Mexikó a ranglista második helyén áll majdnem 4600 egységgel, ami 20 százalékos lassulást jelent. A kanadai értékesítés 1 százalékkal haladja meg az új rekordot, a mintegy 3600 szállított egységet.

Dél-Amerikában az első helyet Brazília foglalja el, csaknem 15 300 egységgel, ami plusz 8 százalékot jelent az előző évhez képest. Az értékesítés itt 17 százalékkal lassult, és mintegy 1800 telepítéssel – ami még így is az eddigi legjobb eredmények között szerepel.

Az ember és a robot együttműködésének világméretű trendje

Az ember és a robot közötti együttműködés egyre növekszik. Látható, hogy a kobot-berendezések száma 11 százalékkal növekedett. Ez a dinamikus értékesítési teljesítmény ellentétben áll a hagyományos ipari robotok 2019-es általános trendjével. Mivel egyre több szállító kínál együttműködő robotokat, és az alkalmazások köre nagyobb, a piaci részesedés elérte a 2019-ben telepített 373 000 ipari robot számának 4,8 százalékát. Bár ez a piac gyorsan növekszik, még mindig gyerekcipőben jár.

Kitekintés

Világszerte erősen befolyásolta a 2020-as évet a COVID-19 – amely ugyanakkor lehetőséget kínál a termelés modernizálására és digitalizálására, a vállalatok pedig rátérhetnek a helyreállítás felé vezető útra. Az automatizálás lehetővé teszi a gyártók számára, hogy fenntartsák a termelést a fejlett gazdaságokban – vagy újraélesszék – a költséghatékonyság feláldozása nélkül. Az ipari robotok köre folyamatosan bővül: a hagyományos ketrecben elhelyezett robotoktól, amelyek képesek a hasznos terhek gyors és pontos kezelésére, egészen az új együttműködő robotokig, amelyek biztonságosan működnek az emberek mellett.

Némethi Botond, NEW technology magazin
(a cikk eredetileg a NEW technology magazin 6. lapszámában jelent meg. Fizess elő Te is!)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet