A Virgin Orbit múlt hónapban elérte a világűrt

Egy Boeing szárnyára rögzített rakétát lőttek ki a légkörből.

A Richard Branson által alapított Virgin Orbit nyolcéves története során először sikerült rakétát juttatni a világűrbe, számolt be az Industry Week. Az áttörés során egy Boeing 747-es szárnyáról indították el a LauncherOne nevű szerkezetet, amely végül kilépett a légkörből, és keringő pályára állt. A cég ezzel újabb nagy lépést tett az áhított cél, az olcsó műholdak Föld körüli pályára állítása felé. Amúgy ez volt a második kísérletük: legutóbb tavaly májusban próbálták meg a kilövést, de nem jártak sikerrel.

„A LauncherOne elérte a Föld körüli pályát!”, jelentette be a cég a hivatalos Twitter-oldalán, helyi idő szerint január 17-én, vasárnap, 14:49-kor.

- Hirdetés -

A Cosmic Girl fantázianevet viselő repülőgép a Mojave-sivatagban, egy Los Angelestől északra fekvő légi- és űrtámaszpontról szállt fel, majd a Csendes-óceán felett járva oldotta le a szárnyára rögzített 21 méteres rakétát. Ezután beindult a LauncherOne hajtóműve, és kilépett a légkörből, eljuttatva a hasznos terhet a Föld körüli pályára.

A Virgin Orbitot még 2012-ben alapította az angol milliárdos, abban bízva, hogy sikerül kifejleszteni egy gyors és rugalmas megoldást kisebb méretű (300-500 kg-os) műholdak Föld körüli reptetésére. A projekten dolgozó tudósok úgy találták, hogy a repülőgéppel felvitt, majd arról kilőtt rakéta sokkal rugalmasabb (és valószínűleg olcsóbb) megoldás a légkör elhagyására, mint egy indítóállás építése és működtetése. A megoldás nagyon hasonló ahhoz, amit Branson másik űrcégénél, a Virgin Galacticnál alkalmaznak, súlytalanságra vágyó turisták utaztatására.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet