A Volvo leleplezte az Aurora szoftverével felszerelt autonóm teherautóját

A Volvo Autonomous Solutions a Las Vegas-i ACT Expo kiállításon mutatta be az első sorozatgyártásra kész önvezető teherautóját, ami a vállalat szerint „egyesíti a Volvo haszongépjármű-szakértelmét az Aurora Innovation Inc. autonóm vezetési technológiájával” – írja a The Robot Report.

„Ez a teherautó az első szabványosított autonóm technológiai platformunkban, ami lehetővé teszi, hogy a jövőben további modelleket vezessünk be, és az autonómiát a Volvo Csoport összes teherautó-márkájához, valamint más földrajzi területekre és felhasználási esetekre is eljuttassuk” – nyilatkozta Nils Jaeger, a Volvo Autonomous Solutions (VAS) elnöke.

Az autógyártó szerint a platformalapú tervezési megközelítés, amit ennél a tehergépkocsinál alkalmaztak, két dolgot tesz lehetővé: az egyik a saját fejlesztésű virtuális sofőr használata, a másik a virtuális vezetési technológiákkal kapcsolatos partnerségek kialakítása közúti teherautó-alkalmazásokhoz.

- Hirdetés -

A járműbe integrált Aurora Driver közös hardver- és szoftvermaggal rendelkezik, amit úgy terveztek, hogy járműtípusok széles köréhez alkalmazkodjon, a négyajtós szedántól a nyerges vontatóig. Meglehetősen összetett rendszer: AI-szoftverből, kettős számítógépekből, saját fejlesztésű, több mint 400 méteres távolságból érzékelni képes lidarból, nagy felbontású kamerákból, képolvasóból és további érzékelőkből áll. Ezek a technológiák teszik lehetővé, hogy a Volvo VNL Autonomous teherautó biztonságosan navigáljon a körülötte lévő világban. A VNL teherautót Dublinban, a Volvo Trucks legnagyobb üzemében fogják gyártani.

Gábor János, NEW technology