„A zseni egy százalék ihlet, kilencvenkilenc százalék verejték”

Thomas Alva Edison szavai az MVM EDISON startup versenyzőire is teljes mértékben igazak. A pályázók ötleteikkel különböző kihívásokra nyújtottak megoldási alternatívát. A zsűrinek nehéz dolga volt a döntésben, hiszen az összes csapat kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Az MVM Edison Demo Day, azaz a döntő május 28-án este került megrendezésre, amelyen hét csapat vett részt, és hat zsűritag intézett kérdéseket hozzájuk, majd végezetül döntött a győztesek kilétéről. A kiválasztás folyamata nemcsak a döntőn nyújtott teljesítmény alapján történt, hanem az azt megelőző többhetes online tréning szerint is.

Röviden összefoglaljuk, milyen ötletek kerültek a döntőbe.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az MVM Edison Demo Day győztesei
- Hirdetés -

- Hirdetés -

A harmadik helyen a SolarDao csapata végzett. Ötletük egy decentralizált autonóm alkotás, ami blockchain technológiával teszi lehetővé még a legapróbb befektetést is megújuló energiaprojektekbe. Ez azt jelenti, hogy kis összeggel is hozzájárulhatunk a napelemparkok létrehozásához. A program elősegíti a csoportgondolkodást, illetve döntéshozást, hiszen együtt határozhatjuk el közösségünk energiaellátásának növelését.

A második helyezést a PiggyBanx érte el, akik digitális malacperselyt hoztak létre tinédzserek számára. A felület okostelefonon érhető el – hiszen a célcsoportjuk eleve sok időt tölt ennek használatával –, és játékosan tanítja a felhasználókat a pénzzel való gazdálkodásra. A fejlesztésben kiemelt szerepet kap a grafikai megjelenítés, ezzel élménnyé teszik a „bankolás” edukációs folyamatát.

A fődíjat a Rollin Technologies kapta. Napjainkban egyre divatosabb közlekedési forma az elektromos roller, az ötlet ezek töltésére koncentrál, azaz vezeték nélküli indukciós töltőállomásokat hoznak létre. A városokban sokszor rendezetlenül, az út közepén maradnak az éppen nem használt bérelhető rollerek, éppen ezért tároló szerepet is játszik az automata töltő. Az eszközöket jelenleg teherautóval szállítják a töltőállomásokra, ami a bérlési költség emelkedését okozza, ám a Rollin Technologies megoldásának köszönhetően akár olcsóbban is közlekedhetünk elektromos rollerekkel.

Ügyfélkiszolgálás – AIVenture

Az Amanda névre hallgató virtuális asszisztens az ügyfelek kényelmes kiszolgálását teszi lehetővé különböző területeken. Amanda rendelkezik 3D megjelenéssel is, hanggal és gombok segítségével tudnak vele kommunikálni a kliensek. A fejlesztés rendelkezik Messenger chatbot integrációval, regisztrálni tudunk ezen keresztül, illetve az értesítések is ide futnak be.

Hová telepítsek napelemet? – MyEnerGIS

A térinformatika eszközpaletta segítségével optimalizálják a napelemek telepítésének helyét. Választ adnak azokra a kérdésekre, hová érdemes napelemet installálni, illetve megéri-e felszerelni a tetőre. Azaz a felhasználók a megtérülési időt kikalkulálhatják. Mindezt 3D modellezéssel támogatják, így vizuális tervet kapnak kézhez az ügyfelek.

Nem merülök le soha! – Walk’2’Watt

Telefontöltő, ami jól jön vészhelyzet esetén – szól a csapat mottója. Speciális telefontok tervét mutatták be, amely a felhasználók mozgási energiáját felhasználva tölti az eszközöket. A teljes mértékben zöld energiát alkalmazó kütyü segítségével bárhol, bármikor tölthetünk – sétálással nemcsak az egészségünknek teszünk jót, hanem a telefonunk is magasabb energiaszintet ér el.

Energiamegosztás – Project Heline

A zöld energia demokratizációja egy digitális peer-to-peer platform segítségével érhető el. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók megoszthatják egymás közt a rendelkezésükre álló energiát. Tehát ha többlettel bírunk, azt továbbíthatjuk rászoruló személyek számára. A felhasználók egy ingyenes online felületen „találkozhatnak”, ahol az egyes tranzakciók után kell csak fizetniük.

„Mindenkinek saját magát kell leginkább legyőznie…”

Az MVM Csoport és az InnoEnergy HUB Hungary közötti 2018 óta tartó partnerségi kapcsolat a hazai és régiós startupok felkarolását tűzte ki a célul. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy az energetika területén megtalálható innovációk megfelelő támogatásban, mentorálásban részesüljenek. Dervalics Ákos, az InnoEnergy HUB Hungary country managere, a verseny zsűrijének egyik tagja nyilatkozott lapunknak a versenyt követően.

Az InnoEnergy neve már több startup-versenyen felmerült. Milyen támogatást, lehetőségeket biztosítanak a fiatal tehetségeknek és a frissen induló innovátor cégeknek?

Mi elsődlegesen a nemzetközi befektetési lehetőségeket és a nemzetközi piacra való kilépés lehetőségét kínáljuk, ami egy nemzetközi akcelerációban testesül meg. Az InnoEnergy a saját befektetési tőkéjén kívül komoly nemzetközi üzleti kapcsolati hálóval és értékesítői támogatással járul hozzá a csapatok sikeréhez.

Ezek a versenyek miképpen motiválják a résztvevőket?

Ez egy komoly megmérettetés. A csapatok az üzleti modelljüket folyamatosan fejlesztik, majd validálják a piacon. De a verseny közönsége előtt úgy kell megvédeni ezeket a gondolatokat, ötleteket, mint például egy diplomát. Ez a napi munkán felül komoly felkészülést igényel, és nem könnyű feladat a közönség számára is érthetően ismertetni a szerintük működőképes üzleti modellt.

Az Edison programban mely fejlesztést tartottad a leginnovatívabbnak – ha csak egyet emelhetsz ki?

Nehéz kiemelni egyet is. Sokat beszélgettünk a zsűri tagjaival, és végső soron egyet is értettem a döntéssel. Azt vártuk el, hogy valós problémára adjanak megoldást a startupok. Ezek a megoldások valóban üzleti lehetőséget kell, hogy rejtsenek magukban, olyat, amit lehet ismételni, amit akár több piacon is megpróbálhatnak eladni, amire egy komoly, terjeszthető üzleti modell építhető. Az első három helyezett projektje teljesíti ezeket a feltételeket. Azok a csapatok, amelyeket nem díjaztunk, de bejutottak a döntőbe, szintén komoly tudással érkeztek ide, amit érdemes tovább vinni, továbbfejleszteni és üzletté formálni. Nekik is van esélyük a piacon, ha folytatják ezt a munkát.

Mi szükséges ma leginkább egy magyar startupnak ahhoz, hogy sikeres vállalkozást indítson? Milyen nehézségekkel kell szembenéznie, és milyen lehetőségek tárulnak fel előtte?

Mindenkinek saját magát kell leginkább legyőznie. A saját félelmeit, a saját kommunikációs határait, a saját nyelvtudását, a saját nyitottságát fejleszteni. Ez utóbbi alatt azt értem, hogy a környezetében megfogalmazott ellentmondásokat, problémákat, negatív véleményeket képes legyen meghallgatni, értelmezni, és ezek mentén képes legyen üzleti döntéseket hozni.

Némethi Botond/NEW technology magazin

- Hirdetés -