Adatgyűjtés akár egy borászatban is

Az ipari adatgyűjtés fontossága egyre inkább felértékelődik, viszont egyáltalán nem lényegtelen, hogyan zajlik ennek a folyamata. A Digitop Kft. ügyvezetőjével, Kecskés Péterrel beszélgettünk az erre specializálódott megoldásukról, illetve a legújabb fejlesztésükről, az OEEm Instantról.

Hogy kerül egy kis- és középvállalkozásokat támogató informatikai cég a legnagyobb termékgyártók termelősorai közé?

A Digitop Kft. 20 éves fennállása alatt mindig is a leghatékonyabb és legmodernebb megoldásokat próbáltuk nyújtani eleinte kis- és közepes vállalati célpiacon. Ez a gondos odafigyelés segített szerintem abban, hogy közel 17 évvel ezelőtt felkeresett a soproni székhelyű Swedwood gyártó részlege. Emlékszem a napra, amikor egy megbeszélés folyamán felmerült az akkor sokaknál aktuális nagyvállalati probléma a gyártástechnológia területén. Ez volt az első pont, amikor csapatunk elindult az ipari adatgyűjtés kihívásokkal teli útján, és szembesültünk azzal, hogy mennyire fontos a gyártósorok teljes körű, digitalizált monitorozása. A több mint hároméves időszak fektette le az OEEm alapjait, és így kerültünk be a nagyipari világba.

- Hirdetés -

Mennyire van létjogosultsága OEEm Instantnak a piacon az ipar 4.0 idején? Nem késő ezzel előjönni? Én azt gondolnám, hogy ezt a piacot már lefedték a vállalatok, hiszen ahogy láthatjuk, mindenki mér mindent.

Az utolsó gondolat megválaszolásával kezdem, amit meg is tudok cáfolni, mert általában az a trend, hogy a gyártó vállalat külső késztetésére jönnek létre egyedi mérési megoldások, amelyek tény, hogy a mérést szolgálják, de majdhogynem egyik sem működik átlátható, egységesített rendszerben – ami természetesen nehezíti az adatok feldolgozását.

Mindemellett az ipari vállalatok döntéshozói, a költségek mértékére hivatkozva, sokszor hónapokig húzódó nehézkes döntései is a „házon belüli” irányba mozdítják az ipari adatgyűjtési megoldásokat. Természetesen ez a hozzáállás is kezd megváltozni, hiszen több hazai és nemzetközi nagy gyártó vállalat is használja már az OEEm megoldását. A mostani fejlesztésünk, az OEEm Instant pedig a letisztultsága miatt egyedülálló, amit nem csak rendszerben lehet bevezetni, így a beruházás éppen akkora költséget emészt fel, amekkora a gép bevezetéséhez szükséges, és ettől függetlenül is központosított adatgyűjtést tesz lehetővé.

Mikor tudatosult a csapatban, hogy ezt a kisebb termelő vállalatoknak is lehet biztosítani?

Tulajdonképpen akkor, amikor a nagy rendszerünk bevezetése túl nagy terhet rótt gazdaságilag azokra a kisvállalkozásokra, akik komolyan érdeklődnek a rendszerünk iránt. Elcsépelt marketingszövegnek tűnhet, de a csapatunk tényleg segíteni szeretne a digitalizációban a kis- és középvállalkozásoknak. Nem hiába a hatékonyság az egyik kulcsszavunk.

Miben más a kis- és közepes vállalatokat célzó OEEm Instant a nagyobb testvéréhez képest?

Alapjaiban ugyanaz a motor hajtja, csak egyszerűsítettünk a működési módján és a bevezetés mikéntjén. Az OEEm Enterprise nagyobb és komplexebb, emiatt több funkcionalitást biztosít. Az Instant a nagy testvér kis- és közepes gyártókat célzó funkcióit hagytuk bekapcsolva, amik a tapasztalataink szerint fontosabbak – ilyen a rugalmas adatelérés, és ezért a felhő alapú adattárolás is, amit szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően tárolunk a felhőben futó Digitop Adatközpontban.

Milyen méretű vállalkozástól éri meg az OEEm Instant bevezetése?

Akár már egy gyártó géppel rendelkező vállalat is bevezetheti. Sőt! Minél hamarabb válik természetessé egy gyártónak az adatok kezelése, annál hatékonyabban tud fejlődni a vállalkozás. Ilyen kisebb méretű vállalkozások lehetnek kisebb szériát gyártó társaságok, mint amilyen például a legfrissebb projektünk, ami egy borászat.

A bemutatkozótokban kiemeltétek a gördülékeny beüzemelést. Részletezd kérlek, hogyan működik ez egy bonyolult rendszernél!

Alapvetően ugyanúgy, mint bármilyen más rendszer bevezetésénél, itt is végig kell gondolni, hogy milyen adatokhoz szeretnénk hozzájutni. Az információk feldolgozását a felhőben futó online konfigurátorral könnyen el lehet végezni, majd a rendszerbeállításokat egy gombnyomással a gyártó gépekhez rendelt adatgyűjtőkre ki lehet küldeni.

Bárhonnan és bármikor elérhetőek a termelés adatai?

A termelési adatokat real time érhetik el a felhasználók, s bármilyen eszközön keresztül hozzájuthatnak a fontos információkhoz.

Digitop.hu

Akár ez is tetszhet