Ahol havonta akár 2500 kerék hagyja el a gyártóüzemet

1925-ben kezdődött a történet mezőgazdasági gépek javításával és építésével. A Karl Georg Stahlherstellungs- und Verarbeitungs vállalat folyamatos fejlődésnek indult, 1966-ban darukerekek gyártásával bővült a gyártási területük, amelyet két évvel később a jelenlegi Ingelbach-Bahnhof telephelyükre helyeztek át. A Karl Georg 120 alkalmazottat foglalkoztat, s ismert darugyártóknak, logisztikai vállalatoknak, valamint üzem- és gépgyártóknak szállítja termékeit. A 8.500 m2-es gyártóüzemben már 1980 óta a DMG MORI legújabb CNC technológiájára támaszkodnak. Összesen 13 szerszámgépet telepítettek, köztük egy DMC 80 FD duoBLOCK-ot maráshoz, illetve esztergáláshoz, négy NLX esztergaközpontot és egy CTX beta 1250 TC-t Robo2Go-val esztergáláshoz, illetve maráshoz. A digitális megoldásokat – a DMG MORI exkluzív technológiai ciklusait, mint például a gearSKIVING 2.0 és a digitális gyártási csomag – szintén egyre gyakrabban alkalmazzák.

Havonta 2.500 kerék készre munkálása

„Havonta akár 2500 kerék is elhagyja a gyártóüzemünket” – mondja Andreas Löhmann, a Karl Georg termelési vezetője, betekintést nyújtva a tapasztalt szakemberek mindennapi munkájába. „A magas fokú vertikális integráció az esztergálástól, marástól és fúrástól a fogaskerekek gyártásán át a festésig, valamint szakembereink kiváló képzettsége lehetővé teszi számunkra, hogy bármikor rugalmasan reagáljunk az ügyfelek igényeire. Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, a vállalatunk rendszeresen alkalmaz gyakornokokat, és nagy hangsúlyt fektet a munkatársak továbbképzésére, például a DMG MORI Academy tanfolyamain. A termelésbe való rendszeres beruházással biztosítjuk a hatékony, minőségorientált gyártási folyamatokat.”

- Hirdetés -

NLX 4000 – munkadarabok nagy teljesítményű megmunkálása akár ø 500 milliméterig

A Karl Georg alkatrészkínálata elsősorban forgásszimmetrikus acél alkatrészekre összpontosít a legkülönbözőbb átmérőkben, főként kis szériában, egészen 1 darabos tételméretig. „Ez azt jelenti, hogy nagyon rugalmasan kell tudnunk reagálni a termelésben” – mondja Philipp Hüsch, aki a Karl Georg szerszámkezeléséért felelős. „A DMG MORI-val való hosszú távú együttműködésünk eredményeként 2017 óta négy NLX esztergaközpontot – egy NLX 3000 és három NLX 4000 – telepítettünk. Az NLX modellek stabilitása nagy igénybevételű megmunkálásoknál is előnyös számunkra. A kompakt kialakítás a nagyobb modell 600 mm-es esztergálási átmérőjéhez képest szintén érv volt e gépek használata mellett.”

DMC 80 FD duoBLOCK – maró-esztergáló készre munkálás

2021 óta a Karl Georg egy DMC 80 FD duoBLOCK-ot használ a Schunk speciális tokmányával a még nagyobb, akár ø 700 mm átmérőjű kerekek megmunkálásához. „A technológia integrálása a maró- esztergaközponton egy innovációs ugrást jelent, amely lehetővé teszi számunkra a nagyméretű kerekek készre munkálását. A DMC 80 FD duoBLOCK a palettacserélőjének köszönhetően szintén növeli a termelékenységet. A gyártás közbeni beállítás lehetősége jelentősen megnöveli a gép kihasználtságát” – magyarázza Andreas Löhmann.

CTX beta 1250 TC Robo2Go-val: közepes szériák automatizált megmunkálása

A Karl Georg szintén nagyfokú gépkihasználtságot ér el egy automatizált CTX beta 1250 TC-vel. A megmunkálóközpontot a sorozatgyártású alkatrészek készre munkálására szerezték be. Jelen esetben a széria legfeljebb 20 darabot jelent. „Ez optimális mennyiség a Robo2Go számára” – véli Philipp Hüsch. „Mivel a CTX beta 1250 TC hosszú ideig önállóan működik, a gépkezelő párhuzamosan dolgozhat az egyik NLX 4000 gépen. Ezzel a megközelítéssel növeljük kapacitásunkat és sokkal hatékonyabban dolgozunk.”

Esztergálás, marás és fogaskerékgyártás

A készre munkáláshoz a Karl Georg az esztergálást és a marást egyetlen befogásban végzi, valamint a fogaskerekek forgácsolásához a DMG MORI exkluzív technológiai ciklusait alkalmazza. „A CTX beta 1250 TC-n végezzük a fogmarást. A DMC 80 FD duoBLOCK-on a gearSKIVING 2.0-t használjuk. Jelenleg modul 10-es homlokfogaskerekek megmunkálásán dolgozunk. Minél több folyamatlépést hajtunk végre egy gépen, annál hatékonyabbá válunk” – magyarázza Philipp Hüsch.

Rövid állásidő a távolról végzett szerviztevékenységnek köszönhetően

A termelési kapacitás magas kihasználtságának alapfeltétele a rendkívül megbízható szerszámgépek jelenléte az üzemben. „A DMG MORI NETservice-t használjuk, így a műszaki problémákat élőben továbbíthatjuk a DMG MORI Service-nek, ami segít abban, hogy a gép leállási ideje a lehető legrövidebb legyen” – hangsúlyozza Philipp Hüsch. A DMG MORI által a digitális gyártási csomag részeként kínált távoli megoldás segítségével a felmerülő leállások nagy része telefonon keresztül megbeszélhető és orvosolható.

DMG MORI / NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet