AI tervezi, 3D nyomtató gyártja a Nike új sneakereit

A jövő nem a küszöbön állva kopogtat, hanem szó szerint berúgta az ajtót a NIKE-nál, amely a napokba mutatta be A.I.R. fantázianevet viselő kollekciójának 13 futurisztikus cipőjét.

A számítógépes tervezés, a generatív mesterséges intelligencia (AI) és a gyors prototípusgyártás kombinálásával ezek a sneakerek a lábbelik tervezésének új dimenzióját nyitották meg a vállalat számára.

Az A.I.R. kollekció a párizsi Palais Brongniart-ban tartott bemutatón debütált. John Hoke innovációs vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a projekt célja az volt, hogy átlépjenek a ma ismert és elterjedt tervezési határokon. A munka folyamán sportolókkal is együtt-működtek, így a francia válogatott labdarúgója, Kylian Mbappé és Eliud Kipchoge kenyai hosszútávfutó is hozzájárult a projekt sikeréhez – tette hozzá.

- Hirdetés -

A látható légpárnákkal, fejlett anyagokkal és részletgazdag kidolgozással büszkélkedő A.I.R kollekció a mesterséges intelligencia által vezérelt kreativitás és az emberi leleményesség találkozásának gyermeke. Azzal, hogy a NIKE kiaknázta a gépek nyújtotta lehetőségeket, de nem bízott mindent rájuk, hiszen az említett élsportolók is tevékenyen kivették részüket az A.I.R. kollekció fejlesztéséből, olyan jövőbe mutató gondolkodásról tett tanúbizonyságot, amely továbbra is garantálja az egyedi, személyre szabott cipőviselés élményét a vásárlóinak – írta a 3DPRINTIG.com.

Vörös István, NEW technology magazin

- Hirdetés -