Akár 80 százalékos energiamegtakarítás érhető el a Bosch Rexroth megoldásával

Forrás: Bosch Rexroth

A CytroBox egy korszerű hidraulikus megoldás, amelyet a Bosch Rexroth fejlesztett ki. A megoldás célja, hogy jelentősen javítsa az ipari gépek és berendezések energiahatékonyságát. Ez a technológia kulcsfontosságú eleme lehet a fenntartható ipari gyártásnak, különösen a szén-dioxid-kibocsátás és az energiafogyasztás csökkentése terén.

A Bosch Rexroth CytroBox megoldása forradalmasítja a hidraulikus tápegységeket, és fenntartható alternatívaként megváltoztatja az emberek hidraulikáról alkotott képét.

Sebesség igény szerint

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A CytroBox által változtatható a fordulatszám a szinkronmotor és az axiáldugattyús szivattyú intelligens kombinációjának köszönhetően. Így akár 80 százalékos energiamegtakarítás érhető el a folyamatosan hajtott tápegységekhez képest. A rendszer lehetővé teszi ezáltal, hogy pontosan az igényekhez igazítható legyen az energiafelhasználás. Ez azt jelenti, hogy a berendezés csak annyi energiát fogyaszt, amennyire ténylegesen szükség van, ennélfogva csökken a felesleges energiafelhasználás és javul az összhatékonyság.

Kicsi a bors, de erős

A hidraulika jövője helytakarékosságban is kiemelkedőt nyújt. A kompakt és innovatív kialakításnak köszönhetően kisebb karbonlábnyommal rendelkezik. A CytroBox tartalmaz gázmentesítőt és áramlásoptimalizált tartályt, ennek köszönhetően 75 százalékkal csökkenti az olajmennyiséget 600 literről mindössze 150 literre. A berendezés nagy teljesítményre képes a helytakarékos szinkronmotorokkal, amelyek alkalmazása kiemelkedő dinamikát és nagy energiasűrűséget tesz lehetővé. Emellett pedig a CytroBoxba integrált hűtési koncepció üzemel, ami még hatékonyabbá teszi a működést.

A siker kulcsa a hálózatba kapcsoltság

A CytroConnect Solutions integrált IoT szolgáltatása magasabb szintű rendelkezésre állást biztosít, ezáltal elkerülhetők a nem tervezett leállások. Az operátorok ezen megoldás segítségével költséghatékony módon felügyelhetik az üzemi feltételeket és beütemezhetik a karbantartást. A Bosch Rexroth olyan szolgáltatást nyújt az IoT analitikai eszközökkel, amelyek elősegítik a problémamentes üzemelést.

A csendes zseni

A CytroBox zajkibocsátása – még teljes terhelés mellett is – kevesebb, mint 75 dB (A), ez – összehasonlítva a hasonló tápegységek zajszintjével – szembetűnő különbség, ugyanis azok átlagosan 85 dB (A) üzemelnek. Ez köszönhető többek között annak, hogy zárt burkolattal rendelkezik, amelyet hangelnyelő anyagból készítettek. A polimerbeton alapozás pedig biztosítja a rezgések csökkentését.

Ez a kialakítás nemcsak a munkakörnyezetet teszi kellemesebbé, de energiahatékonysági szempontból is előnyös.

Forrás: Bosch Rexroth
Fenntartható és energiahatékony megoldás

A felsorolt előnyök együttesen biztosítják, hogy a CytroBox megfelelő választás legyen azon vállalatok számára, amelyek a fenntarthatóság és az energiahatékonyság javítására törekednek ipari környezetben. A Bosch Rexroth fejlesztése jelentős megtakarítást eredményezhet az energiafogyasztás tekintetében, amely közvetlenül hat a szén-dioxid-kibocsátásra, ezzel támogatva a zöldebb gyártási gyakorlatokat.

Kompakt megoldás maximális teljesítmény

A CytroPac a CytroBox kisebb verziója. A Bosch Rexroth ezen megoldása szintén maximális teljesítményt biztosít akár kis helyen is. Gazdaságos Sytronix meghajtással látták el, vezetékes frekvenciaváltóval és ipar 4.0 kompatibilitással. A precízen kivitelezett kábelezés minimalizálja a helyigényt a vezérlőszekrényben, így csökkentett tartálymérettel rendelkezik a hatékony gázmentesítéshez optimalizált kialakításnak köszönhetően. Egyszerűen telepíthető az integrált Multi-Ethernet csatlakoztathatósággal (pl. Sercos, EtherCAT, EtherNet/IP, PROFINET RT, VARAN), a személyzetnek pedig nincs szüksége mélyreható ismeretekre a hidraulikával kapcsolatban. A beépített érzékelők összegyűjtik a működési adatokat és elemzi ezeket, ennek köszönhetően célzott megelőző karbantartás végezhető rajta.

A CytroBox munkában

A CytroBox már több helyen is bizonyította jótékony hatását az iparban, ezek rövid összefoglalóját az alábbiakban közöljük.

Linnenbrink Technik GmbH

A német vállalat termékportfóliójában zaj- és fogaskerék-vizsgáló rendszerek, szerszámtervezés, préstervezés és ezekhez hasonló megoldások szerepelnek. A Linnenbrink Technik GmbH a CytroBox technológiát vezette be az új, energiahatékony hidraulikus rendszerének kialakításához. A vállalkozás célja az volt, hogy a műveletek energiahatékonyságát maximalizálja, s emellett csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást és az üzemeltetési költségeket.

Az eredmény szembetűnő lett. A projekt sikeres bevezetése jelentős, mintegy 80 százalékos energia-megtakarítást eredményezett egyes alkalmazási területeken. A kitűzött célokat így teljesíteni tudta a Linnenbrink Technik vállalat, azaz javult a környezeti lábnyoma és csökkent a működési költség.

Mössner August KG

A Mössner August KG speciális megoldásokat fejleszt és gyárt a gépészet, az automatizálási technológia és a robotika területén. Ez az ipari vállalat szintén a CytroBoxot választotta annak érdekében, hogy javítsa a gyártási folyamatainak energiahatékonyságát. Az innovatív hidraulikus rendszerre való átállás lehetővé tette számukra, hogy jelentősen csökkentsék energiafogyasztásukat és növeljék termelési hatékonyságukat.

Az átállásnak köszönhetően a Mössner KG is figyelemre méltó energia- és költségmegtakarításokat ért el, miközben csökkentette a környezetre gyakorolt hatását.

Ezek a sikertörténetek rámutatnak arra, hogyan lehet a CytroBox modern hidraulikus megoldás segítségével jelentős előrelépéseket tenni az energiahatékonyság és a fenntarthatóság területén. A projektrefenciák alátámasztják azt a tényt, hogy az ilyen technológiák nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is képesek jelentős változást hozni.

A példákból kiolvasható, hogy a Cytro termékcsalád alkalmazása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy lépést tartsanak a fenntarthatósági célok elérésével, miközben javítják gazdasági teljesítményüket és piaci versenyképességüket. Ezek a projektek inspiráló példái annak, hogy az ipari szektor hogyan járulhat hozzá a globális klímavédelmi erőfeszítésekhez.

Bosch Rexroth

- Hirdetés -