- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akkor lesz boldog egy vállalat, ha…

Sokféleképpen fejezhető be ez a mondat, ám a legtöbben a hatékony működéssel, a profittermeléssel és a sikerességgel folytatnák. A SKYLINE-COMPUTER Kft. egyedi szoftverek fejlesztésével és IT infrastruktúra-megoldásokkal foglalkozik, aminek köszönhetően az ipar 4.0, a digitalizáció, a vállalati intelligencia és a folyamatoptimalizálás kerül előtérbe, ezáltal partnereik olyan szakmai hátteret kapnak, amellyel igazán boldog vállalattá válhatnak.

„A digitalizáció a ’90-es évek végén, a 2000-es évek elején indult el igazán, ám akkor sokkal inkább megfogható volt” – mutatja be a kezdeti és a jelenlegi állapot közötti különbséget Fekete Béla, a SKYLINE-COMPUTER Kft. ügyvezetője. „Ma már virtualizálódott a világ, ezzel együtt az iparban is az ilyen megoldások válnak hangsúlyosabbá. Az Ipar Napjai-Mach Tech kiállításon azt szemléltetjük standunkon, hogy a rengeteg megfoghatatlan komponens alkotja a tökéletes terméket.”

Minden szektor számára megoldást nyújtanak

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A SKYLINE-COMPUTER olyan megoldásokkal rendelkezik, amelyek nemcsak az ipari szereplők számára jelenthetnek minőségi javulást, hanem többek között az államigazgatási, egészségügyi szférában is. Olyannyira széles körben implementálhatók a megoldásaik, hogy még a büntetés-végrehajtási intézményekben is megtalálhatók. A vállalat filozófiája szerint megoldják azokat az egyedi problémákat, amelyek ágazattól függetlenül merülhetnek fel.

„A személyre szabott megoldásaink különböző területeken találhatók meg. Adatok gyűjtése és tárolása, eseményvezérelt termelésirányítás, historikusan visszakövethető változások a termelésben az egyik fő feladatunk. Sokkal mélyebb ismeretekre van szükségünk, mint a polgári életben, ugyanis a biztonság, a visszakereshetőség követelmény ezeken a területeken. A fő termékünk, a DIMHOB azon alapul, ahogy telik az idő, események történnek, amelyeknek jellemzői vannak. Ezeket az eseményeket rögzítjük, a technológia azt biztosítja, hogy nem kell specifikáltan adatbázisokat létrehoznunk, ugyanis a történés mindig ugyanaz. Az egészségügyben beadnak egy gyógyszert, vagy elkészül egy forgácsolási ciklus, vagy eladnak egy doboz üdítőitalt. Ezek mind egy adott időpontban történt események. Erre a struktúrára bármilyen folyamatot fel lehet építeni” – foglalja össze a DIMHOB megoldás koncepcióját Fekete Béla.

Új életet kap a régi gyártósor

„Azzal szoktunk találkozni az iparban, hogy egyrészt zöldmezős beruházás keretében keresnek meg minket, másrészt már rendelkeznek valamilyen rendszerrel, amelyhez hozzá kell illesztenünk a mi struktúránkat. Magyarországon a retrofit népszerűnek számít, azaz a meglévő szisztéma korszerűsítése. Éppen ezért szeretik a partnereink a megoldásainkat, hiszen nincsen előre konkretizálva, hanem rendelkezünk többek között egy sajátfejlesztésű adatbázismotorral, amelyhez szabadon hozzákapcsolhatók különböző alkalmazások, ahogy az üzleti folyamat megkívánja. Ezek segítségével tudjuk a folyamatokat irányítani, a döntéseket támogatni, ami minden egyes ipari szereplő számára szükséges. Továbbá nagyon fontos, hogy a meglévő berendezéseik mellé olyan eszközöket telepítünk, amelyek kompatibilisek egymással, nem az a célunk, hogy a teljes rendszert átépítsük, hanem a problémájuk megoldását végezzük el” – magyarázza Kovács László, a SKYLINE-COMPUTER szoftverfejlesztési vezetője.

Az intelligens gyártósorok által képesek megőrizni az üzemek a versenyképességüket, csökkenthetik állás- és piacra jutási idejüket, de elkerülhető a termékvisszahívások kockázata is. Az adatintegrációs igények iparáganként eltérnek, de a SKYLINE-COMPUTER a tapasztalatai alapján összegyűjtötte a legjellemzőbb indokokat és elvárásokat, amelyek miatt szükség van ezekre a rendszerekre. A céljuk, hogy végletekig optimalizálják a gyártósorok teljesítményét és drasztikusan csökkentsék a termékelőállítás költségét.

Szoros együttműködéssel alkothatók meg az egyedi rendszerek

„Rengeteg adatot gyűjtünk össze, amelyekből valamilyen kimutatás készül, vagy folyamatot vezérlünk függetlenül attól, hogy milyen iparról van szó, akár nehéz- vagy egészségipar, mindegyikben megtalálhatók közös pontok, a termékpalettánk ezeket fedi le, amelyeket az ügyféligények szerint igazítunk. A keretrendszerünk adott, amelyet az egyedi elképzelések alapján formálunk” – teszi hozzá Kovács László.

A meglévő rendszerek hatékonyabbá tételéhez új hardverelemek integrálására is szükség lehet. Ám sokszor problémát jelenthet, ha a meglévőtől különböző eszközöket vezet be a gyártó, hiszen csekély esélye van annak, hogy olyan elemet találnak, amely tökéletesen kompatibilis a fennálló berendezésekkel. Ez különösen igaz a jelenlegi, alkatrészhiányos helyzetben.

„A helyzetet kizárólag a hardverfüggetlen szoftverek menthetik meg, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyártó megbízható rendszerrel dolgozhasson kompromisszumok nélkül. A szoftverfejlesztő cégeknek foglalkozniuk kell továbbá azzal is, hogy a struktúrájuk milyen környezetben fog futni. A SKYLINE-COMPUTER előnyben van ezen a téren, ugyanis szerteágazó infrastrukturális ismeretekkel rendelkezünk a különböző iparágak területén. A szoftverfejlesztő általában nincs kapcsolatban az adott ügyféllel, ha elkészül egy szoftverkomponens, az üzemeltetés – ahol rendszermérnökök vannak – tesztet végez, csak ezt követően mehet a partnerhez élesben” – mondja Fekete Béla.

Iparágtól független megoldások

A SKYLINE-COMPUTER megoldásait számos iparágban alkalmazzák, többek között az élelmiszeriparban, állateledel-gyártásban, nehéziparban, takarmánygyártásban. A telepített rendszer akár megállíthatja a folyamatot, ha hibás termék kerül a metódusba, naplózza a selejtes termékek mennyiségét – amiből visszakövethető, hogy miért állt le a rendszer.

„A legutóbbi állateledel-gyártásban átadott rendszerünk rendkívül komplex volt és szemlélti azt, hogy a vállalatunk miben tudja segíteni a gyártást” – hangsúlyozza Kovács László. „Egy régi gyártósort láttunk el szenzorokkal. Bevált megoldás, hogy ilyen esetekben vonalkódot olvasnak le és a csomagoló anyagot ezzel azonosítják. Ám ez esetben különböző csomagolóanyagon is szerepelhet ugyanaz a vonalkód, ezért ennél szofisztikáltabb képfeldolgozást kellett alkalmaznunk.  Ehhez kamerákat helyeztünk fel, melyek térbeli alakzat- és mintafelismerés segítségével biztosítják, hogy a rendszer eldöntse   a csomagolóanyag megfelelősségét, végeredményként csökkentve a selejtszámot a gyártási folyamatban.”

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet