- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akkumulátorral és okosotthon funkciókkal az optimális energiafelhasználásért

- Hirdetés -

Egy napelemes rendszerrel és energiatároló eszközzel felszerelt, jól szigetelt okos otthonnal – divatos szóval élve – kimaxolhatjuk az olcsó energiafogyasztást. Az „irányítóközpont” helyettünk is odafigyel a részletekre, mi pedig sok pénzt megtakaríthatunk.

Az okosotthon a megtermelt napenergiát nemcsak a különböző berendezések – világítás, fűtés, mosás, mosogatás, szárítás, szórakozás – áramellátására fordítja, hanem a lehető legideálisabb módon használja fel, illetve akkumulátoros kiegészítés mellett el is tárolja azt a későbbi felhasználásra.

„A jelenlegi kusza szabályzások, és a bruttó elszámolásra való áttérésnek köszönhetően már nem feltétlen éri meg többletenergiát termelnünk a hálózatra, ugyanis azt vélhetően rendkívül alacsony áron fogja tőlünk megvásárolni a szolgáltató. Amennyiben nekünk van szükségünk áramra a rendszerből, azt pedig várhatóan jóval magasabb áron vásárolhatjuk meg. Ebből következik, hogy a rendszer által megtermelt energiát érdemesebb energiatárolók segítségével a házban tartanunk és olyan, logikusan működő okosotthon rendszer kiépítésére kell törekednünk, amely folyamatosan méri a fogyasztási igényünket, és a rendelkezésre álló energiaforrásokat, s ennek egyensúlyát szem előtt tartva működteti otthonunk elektromos berendezéseit” – mondta Kovács István, az A1 Solar ügyvezetője. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elektromos berendezéseket, például a mosógépet vagy szárítót jellemzően olyankor indítja el, amikor süt a nap és termel a rendszer, miközben este, – amikor a rendszer már nem termel, – az akkumulátorokban eltárolt energiát használja fel, ezzel fedezve energiaszükségleteinket.

Jó példa lehet, ha egy szigetelés nélküli, régi konvektoros fűtéssel működő „Kádár-kockát” összehasonlítunk egy új építésű, jól szigetelt, napelemmel és energiatároló eszközzel is rendelkező okosotthonnal, ez utóbbi esetében akár 70-90 százalékos rezsiköltség csökkenéssel is számolhatunk.

Az okosotthonokat irányító rendszerek fogyasztása elenyésző, irányításuk pedig nem igényel különösebb műszaki tudást. A technológia fejlődésével ráadásul a rendszer is tovább fejleszthető, így bármikor újabb eszközöket tudunk egyfajta puzzle-ként csatlakoztatni a már meglévő rendszerünkhöz.

A szakértő hozzátette: vannak követendő példák a szomszédos országokban arra, ha egy háztartás nem engedheti meg magának az energiatárolásra alkalmas akkumulátor megvásárlását, akkor kedvező feltételek mellett kibérelheti azt. A magyarországi feltételrendszerről jelenleg kevés információnk van, egyelőre az sem világos, milyen árakat alkalmaznak majd a bruttó elszámolásnál, illetve, segítik-e hasonló kezdeményezésekkel a hazai fogyasztókat?

Akár ez is tetszhet