Alstom Magyarország igazgató: A hidrogén üzemanyagcellás motorvonat ideális megoldás lehet a magyar vasúti járműállomány modernizálására

Balázs Gáspár, az Alstom Magyarország vezérigazgatójának gondolatai, amelyek a Hungrail Magyar Vasút 2023 Konferencián tartott előadása során hangzottak el. 

Nemzeti Vasútfejlesztési Stratégia

„Amennyiben a kormány elfogadja a hazai vasútfejlesztési stratégiát, az Alstom minden eddiginél nagyobb hazai hozzáadott értékkel száll versenybe a járműállomány cseréjét és modernizációját szolgáló megrendelésekért. Az Alstom képes a gördülőállományt érintő igények teljes palettáját lefedni a többáramnemű mozdonyoktól, a regionális vonatokon át egészen a HÉV elővárosi szerelvényeiig.

- Hirdetés -

Az Alstom szakértelmével olyan speciális igényeket is ki tudunk szolgálni, mint a közvetlen károsanyagkibocsátástól teljesen vagy részben mentes szerelvények, illetve a nagysebességű vonatok. Nagy jövőt jósolunk ezeknek a technológiáknak mind Magyarországon, mind Európában, hiszen segítségükkel jelentős komfortnövekedés és környezetvédelmi értékteremtés mellett lehet kiváltani a dízelmeghajtású járműveket, valamint Magyarország bekapcsolódhat az európai nagysebességű hálózatba.”

Az Alstom hidrogén üzemanyagcellás járműve

„Jelenleg az Alstom az egyetlen vasútiszerelvény-gyártó a világon, amely eleddig képes volt hidrogén üzemanyagcellás vonatot beállítani a kereskedelmi utasforgalomba. Ennél fogva nálunk megvan ez a fajta éles üzemeltetési tapasztalat és gyakorlat, ami egyedülálló jelenleg az iparágban.

Hidrogén üzemanyagcellás vonatunk már 8 európai országba látogatott el, Németországban napi használatban vannak ilyen szerelvények és teljes mértékben implementálhatóak a magyar vasúti közlekedési rendszerbe.”

Az Alstom mátranováki forgóvázkeret gyára

„A forgóvázkereteket előállító, jelenleg 650 főnek munkát adó mátranováki Alstom gyár modernizációjára indítottuk el a Mátranovák 2030 fejlesztési programot. 2022 nyara óta a jelenleg csúcstechnológiának számító hidrogénvonatok forgóvázkereteinek gyártása is zajlik Nógrád vármegye legnagyobb foglalkoztatójánál, amellyel a vasúti közlekedés zöldítésének aktív részesévé vált az üzem. A „Made in Mátranovák” fogalom mára az itt gyártott alkatrészek magas minőségének garanciájává vált, ami azt mutatja, hogy a munkatársaink kiemelkedő, európai szintű teljesítményt nyújtanak és sikeresen kapcsolódtak be az Alstom európai hálózatába.”

A jövőbeni lehetőségek

„Az iparág izgatottan várja, hogy a kormány elfogadja a nemzeti vasútfejlesztési stratégiát és kiírja a tendereket. Ez évekre kiszámíthatóságot és munkát biztosítana a hazai vasútiszerelvény-gyártók részére, miközben a kormányzati tervekben szereplő nemzeti gyártóipar alapjait is megteremtheti, megerősítheti.”

Az Alstom™ az Alstom csoport védjegye.

Alstom Magyarország / Okosipar.hu

- Hirdetés -