Amazon: fizess a tenyereddel!

A cégóriás két eladó nélküli boltjában már használják az új, érintésmentes technológiát

Az Amazon kedden jelentette be, hogy új megoldással gyorsítja a vásárlást az Amazon Go üzletekben – írja a CNN. „Csak besétálsz, elveszed, ami kell, és távozol”, ajánlja a szolgáltatást reklámozó videóban az Amazon, és tényleg: azokban az üzletekben, ahol a vevő tenyerét szkennelő Amazon One készülékek működnek, akár néhány perc is elég arra, hogy minden élelmiszert beszerezz.

Nincs sorban állás, aprópénz- és kártyakeresgélés, hiszen már a bejáratnál lepittyentik a tenyered, utána azt veszel el a polcokról, amit akarsz, és már mehetsz is, mert a kezed mintázatához csatolt digitális hitelkártyáról leemelik a vásárlásod értékét.

Az innovatív megoldás egyelőre csak két seattle-i boltban érhető el, közölte a cég, de úgy tervezik, hogy a San Franciscóban, New York-ban és Chicagóban lévő üzleteikben is bevezetik. Látják a lehetőséget annak, hogy más helyszínek, például stadionok, irodaházak számára is elérhetővé teszik.

- Hirdetés -

A technológiáról nyilatkozó Dilip Kumar, az Amazon alelnöke azt mondta, hogy már jóval a koronavírus-járvány előtt elkezdtek dolgozni ezeken a készülékeken, bár a bevezetésükhöz nem is lehetne jobb az időzítés, hiszen a betegségtől tartó vásárlók egyre inkább keresik az érintésmentes megoldásokat.

Már csak egy dolog állhatja útját annak, hogy az Amazon One készülékek széles körben is ellepjék a piacot: az Egyesült Államok lakosságában élő mély gyanakvás a kereskedelmi célú adattárolás iránt. Ha a cég nem megfelelően kezelné a biometrikus tenyérlenyomatokat, akkor nem először kényszerülne kellemetlen magyarázkodásra. A nyáron komoly kritikákat kapott a Rekognition nevű arcfelismerő szoftvere miatt, amivel – mint kiderült – rendvédelmi szerveknek segített a Black Lives Matter tüntetések résztvevőinek azonosításában.

Gábor János, Okosipar.hu