Amerika robotjai az autóiparban

A robotok iránti kereslet növekedését mi sem mutatja jobban, mint az amerikai autóiparban új rekordot jelentő szám: 10000 alkalmazottra 1287 telepített egység jut a gyárakban. Ezzel az Amerikai Egyesült Államok a hetedik helyet foglalja el. A robotsűrűség hasonlóképpen alakul Németországban 1311 egységgel és Japánban 1248 egységgel. Kína ettől valamelyest lemaradva a tizenkettedik helyet foglalja el 938 egységgel – írja az IFR.org.

„Az automatizálás nemcsak egy válasz a pandémiát követő időszakra, hanem a világjárvány utáni növekedés, valamint a fejlődés kulcsa” – hangsúlyozza Milton Guerry, a Nemzetközi Robotikai Szövetség elnöke. „A 2008-as pénzügyi válság utáni fellendülésben a nagyvállalatok, mint a General Motors, a Ford, a Fiat-Chrysler és a Tesla, hatalmas összegeket fektettek a robotizációba, illetve az automatizálásba. Ennek eredményeként több ezer új munkahely jött létre az autóiparban. Az elmúlt időszak tapasztalataira és az iparág fejlődésére építve lehetőségünk van tanulni ebből a sikertörténetből, s innovatívabbá válni, mint korábban.”

Növekvő érdeklődés más területen

- Hirdetés -

A robotsűrűség az általános iparban még mindig viszonylag alacsonynak mondható, 10000 alkalmazottra mindössze 139 egység jut. Világszerte jellemző, hogy óriási a robotberendezésekben rejlő potenciál az általános iparban. Az Egyesült Államokban a nem a gépjárműiparban alkalmazott robotok éves megrendelései 2020-ban először haladták meg az autóipari robotok megrendelési mennyiségét. Az egységek eladása az Államokban 2019-hez képest 7 százalékkal nőtt. Az élettudományokkal kapcsolatos iparágakban 72 százalékkal, az élelmiszer- és egyéb fogyasztási cikkek esetében 60 százalékkal, a műanyag- és gumiiparban 62 százalékkal növekedett a megrendelések száma.

Hogyan alkalmazzuk a robotikát

„A robotika, az MI, a gépi látás és a kapcsolódó automatizálási technológiák sikeres alkalmazásának megismertetése érdekében megtartottuk az Automate Forward virtuális eseményünket, amelyre március 22-26-án került sor” – mondja Jeff Burnstein, az Automatizálás Fejlesztéséért Egyesület elnöke. „Ipari szakértők és több mint 250 automatizálási beszállító számolt be a legsikeresebb felhasználási eseteiről, valamint arról, hogy mit ajánlanak az ezen a területen az útjukat megkezdő vagy bővíteni vágyó vállalatok számára.”

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet