Amerika után a britek is űrállomást építenek?

Az egyesült királyságbeli Felföldi Bizottság (Highland Council) június 26-án jelentette meg a Space Hub Sutherland űrkikötő előkészítésének tervét. A létesítmény Melnessben, Skócia északi partján épül fel.

A projekt célja az Egyesült Királyság egyre fejlődő űrágazatának kihasználása, amely hagyományosan más országokból indított műholdakra specializálódott – eddig. Ha az űrállomás elkészül, a brit űrhajókat helyben indíthatják majd el.

Honnan jött az ötlet?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az űrkikötő tervét még a 2018-as világhírű Farnborough Air Show-n jelentették be, de azóta nemigen lehetett hallani róla. A kezdeti elképzelésekben az űrállomás két indítópulttal rendelkezett, mivel az Orbex nevű startup vállalat és a Lockheed Martin is tervezte a használatba vételét – két különböző típusú és ezért eltérő igényekkel rendelkező rakétával. Végül azonban az Orbex rakétája számára épül csak kilövésre alkalmas hely.

Az Orbex nemrégiben megerősítette, hogy több szerződést is aláírt a tervekkel kapcsolatban, az Orbex Prime rakéta pedig az első függőleges hordozóeszköz lesz, amely az újonnan épült űrközpontból indulhat majd.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az Egyesült Királyság is beszáll az űrversenybe

„Az űrkikötő jóváhagyása a Highland Council által mérföldkő az űrrepülés történetében Európában, mely az Egyesült Királyság államközösségét és benne Skóciát és Melnesst az európai űrhajózás központjává teszi” – áll Chris Larmour, az Orbex vezérigazgatójának nyilatkozata az Institution of Mechanical Engineers oldalán.

Az Orbex célja az, hogy megújuló bioüzemanyagokkal indítsa el a Prime-ot, hogy ezzel is minimalizálja ökológiai lábnyomát. Az ezen az elven működő eszközök (a hagyományos rakétákkal ellentétben) helyreállíthatóak és újra felhasználhatók, általában nem hagynak törmeléket az óceánban vagy a Föld körüli pályán, ami az amúgy is egyre növekvő mennyiségű űrszemét miatt a jövőben problémát okozna.

„A Space Hub Sutherland űrkikötő és az Orbex Prime hordozórakéta fontos lépés az Egyesült Királyság saját fejlesztésű űrrepülése felé. A kirakós játék utolsó darabja a bevezetést szabályozó jogi keretek megalkotása. Reméljük, hogy ezeket a rendeleteket az elkövetkező hetekben a parlament elé terjesztik ” – mondta Larmour.

Hegyi Heni, Okosipar.hu

- Hirdetés -