Ami óriásit lendíthet a kkv-k fejlődésén

Egyfajta divattá vált a robotizálás, ez nemcsak a gyártóvállalatok igényén látszik, hanem az egyre több automatizálással foglalkozó cég megjelenésével. Busa Bence és Zsigmond Ádám, a Robotizálunk Kft. vezetői foglalták össze a közelmúlt trendjeit, illetve rámutattak arra, hogy lehet egy kkv sikeres a folyamatai automatizálásával és robotizálásával.

A cégnév sok mindent elárul arról, hogy mivel foglalkozik. Mi az a Robotizálunk?

Zs.Á.: A végcélunkat jelöli az elnevezés, hogy ezzel szeretnénk foglalkozni. A cég indulásakor kamerák integrációja és programozása volt a fő profilunk. A pandémia során kezdtünk el közösen dolgozni. Mindketten műszaki háttérrel rendelkezünk, a korábbiakban kisebb-nagyobb vállalatoknál gyűjtöttünk szakmai ismereteket, tapasztalatokat. Ezekből merítve láttuk, hogy milyen előnyök és hátrányok vannak e szegmensben, a megfelelő konzekvenciát levonva alkottuk meg a mi koncepciónk szerint a cégünk filozófiáját.

- Hirdetés -

B.B.: Nehéz időszakban fogtunk hozzá, hogy kidolgozzuk az innovatívabb ipari automatizálás, illetve robotizálás terén elképzelt koncepciónkat. Létrehoztunk egy csoportot, amelyben hat-hét olyan cégvezető kooperált egymással annak érdekében, hogy megvalósítsuk az elképzeléseinket. 2020 őszén vágtunk bele, immár ketten, a részletek kidolgozásának. Az időzítés pedig meglehetősen kedvező ütemben történt, hiszen a pandémia alatt számos vállalat fordult az automatizálás és robotizálás irányába.

Zs.Á.: A robotizálás forradalmát éljük, mi pedig ennek a folyamatnak lényeges szereplőjeként határozzuk meg magunkat, az egyértelmű elnevezésünk, a Robotizálunk kiválóan elhelyez minket ezen a „térképen”.

Mindketten említettétek a pandémiát, és sokszor hallom másoktól is, hogy az automatizálás, robotizálás az aranykorát éli/élte ebben az időszakban…

B.B.: A pandémia előtti és utáni időszakot nem feltétlenül választhatjuk el egymástól egy határozott vonallal. 2017 óta megfigyelhető ez a trend, ugyanis ekkor már elérte a magyar gazdaság azt a szintet, hogy egyes folyamatok esetében a humán munkaerő kiváltása megéri, valamint sok esetben nincs meg a megfelelően képzett szakember arra a területre. Mostanra pedig elértük ennek a tetőzését. A pandémia óta eltökélt célja a vállalatoknak, hogy minél kevesebb emberrel állítsák elő ugyanazt a terméket, ez előtte is létező célkitűzés volt, ám a folyamat mostanában gyorsult fel érzékelhető tempóra.

Zs.Á.: A koronavírus-járvány előtt kevesebb cég foglalkozott kifejezetten robotizálással, sokkal inkább célgépek gyártására összpontosítottak. A pandémiát követően jelent meg egyre több robotokra szakosodott vállalkozás. A köztudatba mostanra kezd begyűrűzni, hogy robottal egyszerűbb megoldani bizonyos folyamatokat. Ennek a következménye egyrészt a célgépgyártók profilváltása, hiszen az eddigi műveletek elvégzésére inkább robotokat installálnak, ugyanis azt egyszerűbb és biztonságosabb megvalósítani.

Azt láthatjuk, hogy egyre többen szeretnék automatizálni, robotizálni a folyamataikat. Nálatok milyen a megoszlása a kkv-knak és a multiknak? Egyaránt érkeznek megrendelések mindkét oldalról?

Zs.Á.: A legkisebb garázscégtől egészen a multinacionális vállalatig érkeznek hozzánk megkeresések, ami kiváló lehetőség arra, hogy mindkét fél igényeit, problémáit és elképzeléseit átlássuk. Az egyikből a másikba oda-vissza átültethetők a folyamatok, tanácsainkkal pedig optimalizált munkaállomásokat kaphatnak.

B.B.: A nagyvállalatok általában pontosan tudják, mit szeretnének, erre mekkora erőforrást tudnak fordítani – még ha ezt nem is kommunikálják kifelé. Közvetlen beszállítói vagyunk egy nagy magyarországi autóipari vállalatnak, ahol láthatjuk, hogy teljesen más igényeket támasztanak, mint egy kkv. Továbbá a multik fenn tudnak tartani erre egy külön apparátust, amely pontosan kidolgozza a folyamatokat. A kisebb vállalatoknál ezzel szemben sokkal inkább támaszkodnak a szakértelmünkre, annak érdekében, hogy valóban hasznos és logikus felépítésű rendszert kapjanak. A tapasztalatunk szerint a kkv-szektorra az a jellemző, hogy komolyabb technikai alátámasztás nélkül ruháznak be egy-egy eszközbe. Természetesen megtalálhatók ennek az ellenpéldái is, szerencsére egyre többször találkozunk ilyennel.

Azoknál, akiknél látjátok, hogy nem logikus irányba történik az automatizálás vagy robotizálás, mennyire befolyásoljátok a folyamatot a tanácsaitokkal?

B.B.: Rendkívül fontos a párbeszéd, hogy az elképzeléseket egyeztessük, így közösen ki tudunk dolgozni olyan megoldásokat, amelyek hosszú távon is megbízhatóan működhetnek. A kkv-knak ezen a területen szükséges tovább fejlődniük, tekintsenek magukra olyan szereplőként, aki képes ilyen irányban meghozni ezeket a fontos döntéseket, s ne csak kis lépésekben gondolkozzanak, hanem akár nagyobb távlatokban.

Zs.Á.: Kifejezetten jól szemlélteti ezt a következő példa: a partnerünknél elindítottunk egy egészen egyszerű projektet, ahol részfeladatot robotizáltunk, A-ból B-be raktuk volna át a terméket. A végére eljutottunk oda, hogy a folyamat nem megfelelő az automatizálásra, ugyanis annyi változó van előtte és utána, ami miatt a jelenlegi működésük teljes átszervezésére lett volna szükség.

B.B.: Az ilyen helyzetekben üzleti értelemben erkölcsösnek kell maradni, hogy csakis azt a megoldást szállítsuk le a partnerünknek, ami valóban azt a célt szolgálja, amit elképzelt és hasznos lehet a számára. Különben nem lesz elégedett, nem fog működni a gépe, csak a sarokban fog porosodni, az az ötlet pedig, ami forradalminak tűnt az elején, meghiúsul.

Zs.Á.: Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az egész projekt kapcsán kiemelt szerepet kap a transzparencia. A beszállítókkal és a megrendelőinkkel is ennek alapján kell eljárni, mert akkor leszünk sikeresek, ha a leszállított megoldásunk azokat az eredményeket produkálja, amiket elvártak.

Az átláthatóság nem feltétlenül jellemzi a magyar cégeket, hiszen sok esetben – legtöbbször megalapozottan – bizalmatlanok a partnerükkel szemben. Például a projektek kezdetén, ha tudjuk, mekkora erőforrást kíván ráfordítani, azzal nagyban megkönnyíti a tervezhetőséget.

Hogyan zajlik az automatizálás és robotizálás folyamata?

B.B.: Pontos folyamatunk van arra, hogyan zajlik az automatizálás előkészítése, ez lehet több hónap is. Az első fázisban begyűjtjük a megfelelő információkat arról, amit meg szeretne valósítani a partnerünk. Ekkor találkozhatunk olyan alapvető problémákkal, amelyek további problémákat vethetnek fel. Sokan akarják követni a trendet, robotizálni szeretnének, mert ezzel magasabb megrendelésszámot tudnak teljesíteni, viszont nem veszik figyelembe a további infrastrukturális fejlesztéseket, amik ezzel járnának. Éppen ezért szükséges már az elején tisztázni, hogy honnan hová szeretnének eljutni.

Korábban már említettem a kooperáció fontosságát, de ebben az esetben is ki kell emelni. Ahhoz, hogy olyan rendszert kapjanak a partnereink, ami kielégíti az igényeiket, a lehető legtöbb információt kell megosztaniuk velünk.

A kkv-knak megéri automatizálni és robotizálni?

B.B.: A mai viszonyokat tekintve a legkisebb cégeknek is megéri az automatizálás és robotizálás. Nemcsak azért mondom, mert ezáltal lesznek képesek hatékonyabban dolgozni, hanem ez egyfajta eszmei frissességet ad a cégnek, kinyitja az ajtót számos új projekt előtt. Ha valaki kimarad a robotizálásból, akkor az komoly anyagi vonzattal járhat. Ehhez stratégiai gondolkodás szükséges, mert a vállalatunk naprakészen tartása korszerű eszközökkel nemcsak abban fog meglátszódni, hogy több terméket rövidebb ciklusidővel állíthatunk elő, hanem a partnerek visszajelzésén is.

Ebben az esetben is meg kell említeni, hogy a kkv-k számára is a hosszú távon való gondolkodás hozhat eredményt. A lehetőségek kiaknázásával, optimális befektetéssel gyorsan fejlődhetnek, s egyre több munkát kaphatnak.

Zs.Á.: A Robotizálunk Kft. az a vállalat, amely segíteni tud a kkv-knak az igényeik kielégítésében. A meghatározott mennyiséget és minőséget produkálhatják a gyártásban. A kézi munkaerővel ezzel szemben kiszámíthatatlanabb a selejt, illetve a kész termékek darabszáma, sőt, további időráfordítást jelent a mechanikus számlálás. Sokszor találkozunk azzal a jelenséggel, ha az idő és a minőség elégséges, akkor a továbbiakban is folytatják ugyanabban a metódusban a termelést. Ehelyett pedig előre eltervezett idő alatt, megszabott kapacitással és valószínűsíthető selejtaránnyal dolgozhatna. Ez úgy érhető el, ha minimalizált az embertől függő folyamat.

A jövő céljai

A Robotizálunk Kft. a jövőben edukációs projektet indít, elstartol az online PLC robotoktatásuk. Emellett standardizált robotos állomások kialakítását tűzték ki célul a tervezési hibák minimalizálása érdekében. Jelenleg pedig egy termékfejlesztési folyamat közepén tartanak, amelyből olyan moduláris termék születik, amelynek révén jelentősen javíthatják a robotizálás idejét.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet