Anglia első európai országként lő fel űreszközt

Az Egyesült Királyság országgyűlése engedélyezte, hogy elinduljanak az első felbocsátások, ráadásul mindjárt négy állomásról, a brit Cornwallból, valamint Skóciából és Walesből. Ezzel kétségkívül az elsőkké válnak az európai országok sorában, akik önállóan, nem pedig külföldi űrvállalatok segítségével állítanak műholdakat Föld körüli pályára. Kereskedelmi járatokról van szó, tehát vélhetően nem csak hazai cégek és intézmények vehetik majd igénybe a szolgáltatást.

A jogi hátteret a Nagy-Britanniai Űrügynökséggel és a Polgári Repülési Hatósággal közösen dolgozták ki a törvényhozók. „Az űrrepülési törekvéseink döntő fontosságú pillanatához érkeztünk, hiszen a program 2017-es elindításakor tisztáztuk, hogy az első olyan európai állammá akarunk válni, amelyik űreszközöket képes Föld körüli pályára állítani”, nyilatkozta Grant Shapps közlekedésügyi államtitkár, hozzátéve: az első kilövésekre 2022-ben lehet számítani. A szabályozás még idén nyáron életbe lép, és nemcsak szatellitek, hanem nagy magasságban mozgó ballonok és űrhajók felbocsátását is lehetővé teszi.

A Highlands and Islands Enterprise kormányhivatal – együttműködésben a Lockheed Martinnal és az Orbexszel – jelenleg a skóciai Sutherland megyében építi-fejleszti kilövőállomását, ami hagyományos és teljesen új űrrakéta-technológiák használatára is alkalmas lesz, legkésőbb 2024-ig. Három további helyszín előkészítése zajlik még: a cornwalli Newquayben, a skóciai Glasgow Prestwick Repülőtéren és a walesi Snowdoniában speciális kifutópályák és irányítóközpontok létesülnek, űreszközöket szállító és pályára állító repülőgépek számára.

„Arra készülünk, hogy idővel kiterjesztjük az űrközpontok tevékenységét, például orbitális pályára irányuló turistajáratokkal vagy olyan új közlekedési rendszerekkel, például hiperszonikus repülésekkel, amelyek drámaian csökkentik a légi közlekedésben megszokott utazási időt”, jósolta Shapps.

Gábor János, NEW technology
(Forrás: eeNews Europe)

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#