Anyagkövetés igényekre szabott, modern megoldásokkal

Az iparban és a logisztikában kiemelten fontos, hogy az anyagáramlás követését megfelelő eszközökkel végezzék. A Vonalkód Rendszerház széles termékpalettával rendelkezik ezen a területen, cikkünkben pedig a Godex címkenyomtatóról és kiegészítőiről, valamint a ProGlove vonalkódolvasóra koncentrálunk, amelyek a közeljövőben, 2023. október 11-12-én voltak megtekinthetők a nagyközönség számára is a Lurdy Házban, az Electrosub kiállításon. A megoldásokat Tenkő Zoltán, a vállalat értékesítési igazgatója mutatta be a NEW technology magazinnak.

A ProGlove egy 2014-ben, Németországban indult startup vállalkozás, amely innovatív megoldásainak köszönhetően gyorsan teret hódított. Azért is volt képes ilyen tempóban terjeszkedni, mert olyan ipar 4.0 koncepciót nyújtottak a piacnak, amelyre óriási szüksége volt a gyártóknak, illetve logisztikai vállalkozásoknak.

Godex számos nyomtatófajtát gyárt, amelyek különböző ágazatokat szolgálnak ki, az asztali megoldástól egészen az ipari felhasználásig, emellett pedig kiegészítők előállításával is foglalkozik. A Vonalkód Rendszerház egyik fontos stratégiai partnere a tajvani gyártó már hosszú ideje.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Vonalkódolvasás kényelmesen, modern technológiával

ProGlove vonalkódolvasó egy emberközpontú megoldást nyújt, amely lehetővé teszi, hogy a munkatársak kényelmesen és hatékonyan dolgozzanak. A koncepció célja, hogy a dolgozók számára könnyen kezelhető eszközt biztosítson, amellyel maximalizálható a termelékenység. A gyártó hardver- és szoftvermegoldásai elősegítik az ember-gép együttműködést, ami gyorsaságot, pontosságot és ergonómiát eredményez.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„A gyártó részéről fő szempont az innováció, hiszen rengeteg vonalkódolvasó található a piacon. Az eszköz esetében pedig az ergonomikus és a felhasználóbarát kialakítás játssza a fő szerepet. A cél egyértelműen az, hogy könnyen tanulható használatot biztosítson, és emellett a produktivitás is növelhető legyen.

Az ilyen eszközökben használt kamerák egyre hatékonyabbak, ezáltal egyre kisebb eszközök gyárthatók, amelyek egyre ergonomikusabbak. Ez nem számít újdonságnak, viszont a mögötte álló szoftver annál inkább. Ennek köszönhetően olyan leképzés, olyan digital twin készül a dolgozóról, illetve különböző folyamatokról, ami alapján optimalizálni lehet a gyártási műveleteket. S mivel a kézfejen helyezkedik el az eszköz, így a logisztikában óriási előnyt jelent, hiszen a dolgozók mindkét keze szabad marad” – hangsúlyozza a Vonalkód Rendszerház szakembere.

A ProGlove megoldásait legfőképpen az autó- és az elektronikai iparban, valamint a logisztika területén alkalmazzák, ahol a humán erőforrásra támaszkodnak, és nem csak a robotika működik. „Az eszköz és a mögötte álló szoftver nem késztermék, hanem minden esetben az adott terület működéséhez kell igazítani, az egyedi igények szerint installálni” – teszi hozzá Tenkő Zoltán.

A hatékony szoftvermegoldásra épül fel a működés, a kapott adatok alapján egyszerűen optimalizálható a gyártás vagy a logisztikai folyamat. A ProGlove a lean szemlélet alapján illeszkedik a műveletek sorába, amely előirányozza a minimalizált energiabefektetést, s maximalizálja a produktivitást. A kapott adatok pedig valós időben nyomon követhetők tetszőleges eszközön. A bluetooth kapcsolat révén akár az is meghatározható, hogy hol található az eszköz.

Megbízható partner a címkenyomtatásban

A címkenyomtatók képesek ipari vonalkódok nélkül jelölni a termékeket, amelyek minden fontos információt tartalmaznak az adott eszközről. A Godex nyomtatói a hőátadás és a hőnyomtatás fejlett módszereit alkalmazzák. Emellett az automatikus applikátorok elősegítik a hatékony címkézési folyamatot, ugyanis a szalag mentén mozgó termékeket látják el a megfelelő jelöléssel. Ezen berendezés előnyei: alacsony kopás, minimális igénybevett munkaerő, kényelmes moduláris felépítés.

„A hatékonyság a legfontosabb az ipari szereplők számára” – emeli ki a vállalat értékesítési igazgatója. „A Godex ezt a célt tűzte ki maga elé, s olyan címkenyomtatókat, kellékanyagokat és festékszalagokat gyárt, amelyek kiemelkedő minőséggel rendelkeznek. Számunkra az ipari fókusz az elsődleges ezen eszköz felhasználási területeként, hiszen a Godex éppen e téren nyújt kimagaslót” –, majd a szakember hozzáteszi: „Az egyedi fejlesztéseik speciális ügyféligény alapján születnek, ilyen például a kémcsőjelölés.”

A Godex által kínált megoldásokra a pontosság, gyorsaság és hatékonyság jellemző. A Vonalkód Rendszerház már számos helyen telepítette ezeket, a címkenyomtatók és az applikátorok olyan munkavégzést eredményeznek, amellyel maximalizálható a termelékenység. „Az automata módon végzett munka rendkívül népszerű a gyártóknál. Az applikátorok esetében pneumatikusan vagy egyszerű leválasztással – emberi beavatkozás nélkül – kerülhet fel a címke a termékre, ezáltal pontosabb és gyorsabb eredményt produkálva” – húzza alá Tenkő Zoltán.

Újult erővel a piacon

Az elmúlt években számos újdonsággal bővült a Vonalkód Rendszerház kínálata, ám ezeket csupán belső közönség előtt tudták bemutatni. Az Electrosub kiállítás kiváló alkalmat jelent számukra, hogy prezentálják széles portfóliójukat a szakma számára.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -